Ева Паунова: Време е Гърция да поеме отговорност

Евродепутатът разговаря с гръцкия финансов министър

Ева Паунова: Време е Гърция да поеме отговорност

Време е Гърция да поеме реална отговорност и да обърне процеса на регрес в институционно, правно и икономическо отношение. Случаи като блокадата на границите, които нанесоха големи щети на България, са недопустими. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на икономическия диалог с Евклид Тцакалатос, финансов министър на Гърция, който се проведе в сряда, 2 март 2016г. в рамките на заседанието на Комитета по парични и икономични въпроси в Европейския парламент.

По време на дебата, българският евродепутат напомни за блокадата на българо-гръцката граница. Според Паунова, по време на най-тежките си финансови и икономически проблеми Гърция се е ползвала с българската подкрепа и солидарност, но въпреки това не сме видели никакъв ангажимент от гръцка страна за прекратяване на блокадата.

В отговор, г-н Тцакалатос поясни, че в тази ситуация гръцкото правителство се е опитало да запази диалога и да не създава напрежение сред протестиращите фермери с драстични мерки за спиране на протеста.

"Гърция е наш съсед и много от нещата, които се случват там, имат отражение и в България - от финансовата криза, през блокадата на границата от протестиращи, до несправянето с бежанската вълна. Затова много се надявам правителството в Атина по-скоро да спре да създава впечатлението за проблем и да се превърне в решение", заяви българският евродепутат.

Ева Паунова зададе още два въпроса на финансовия министър на Гърция - относно данъчната реформа и приватизацията. "Въпреки повишаването на данъците и взетите мерки, данъчните приходи в Гърция са наваляли с 610.5 милиона евро през 2015 г. Събираемостта на данъците трябва да се подобри, за да видим резултати от реформите", подчерта Паунова.

Коментари: 0