Европа се събужда от коронаблокадата

Франция пуска магазини и пазари, училищата ще отворят в Нидерландия и Швейцария

Европа се събужда от коронаблокадата

Хора се разхождат на тълпи в Барселона в събота

Снимка: БТА

2063 ~ 3 мин. четене

Европа постепенно се "събужда" от коронакризата и много държави от днес разхлабват ограниченията срещу разпространение на вируса.

Франция започва от днес процес на постепенно излизане от карантината. Решението беше взето миналата седмица от президента Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип и одобрено от парламента. Страната беше в строга карантина 56 дни, през които от коронавируса починаха над 26 хиляди души.

От днес във всички градове се отменя задължителната употреба на хартиен формуляр или електронен пропуск с QR код, с които досега бе разрешено на хората да напускат за кратко дома си. Сега обаче тези, които отиват на работа в Париж, трябва да се снабдят с декларация с печат от работодателя, в която по-специално се посочва часът на пътуването.

Около 60% от регионалните влакове и 25% от високоскоростните експресни влакове, свързващи основните градове на страната, ще се движат по маршрутите си. В столицата ще функционира около 75% от наземния и подземен обществен транспорт. Ще бъдат закрити 60 от 302 метростанции.

В страната се отварят всички магазини, с изключение на големите търговски центрове (с площ от 40 хил. кв. метра или повече). Супермаркетите ще се отворят с разрешение на кметовете. Магазините могат да изискват от купувачите да носят маска.


Пазарите също отварят. Парковете и площадите в повечето градове остават затворени. Но хората, които искат да потренират на чист въздух, ще могат да влизат в парковете.


В страната няма да работят театри и концертни зали. Всички кафенета и ресторанти са затворени поне до юни.


От днес училищата ще бъдат отворени за учителите, за да подготвят класовете за връщането на учениците, планирано за 14 май.

Властите на Нидерландия също значително отслабват от днес въведените ограничителни мерки за борба с разпространението на коронавируса, съобава ТАСС.


Детските градини и началните училища възобновяват работата си, отварят се фризьорски и козметични салони, както и библиотеки. Освен това се премахва забраната за спортове като тенис и голф, при които няма пряк контакт между играчите.


Детските градини ще отворят без ограничения. В началните училища всеки клас ще бъде разделен на две групи, които ще идват на часове в различни дни. В останалото време децата ще продължат обучението си на дистанционно.


От днес ще възобновят работата си фризьори, козметици, масажисти и др. Те ще могат да приемат посетители само по предварителна заявка, а при резервация ще трябва да се уверят, че клиентите нямат симптоми на заболяването - кашлица, болки в гърлото или висока температура. Служителите ще трябва да носят маски и да гарантират, че клиентите са на разстояние от поне 1,5 метра.

Вторият от общо три етапа на смекчаване на мерките за самоизолация, въведени в средата на март поради пандемията от коронавирус, ще започне днес и в Швейцария. Подновяват се занятията в средните училища, отварят библиотеките, музеите, спортните площадки, ресторантите, магазините за дрехи и обувки.


Разхлабването на мерките навсякъде ще бъде придружено от мерки за намаляване на риска от предаване на инфекция.


Облекчаването на ограниченията в Швейцария стана възможно благодарение на подобрената епидемиологична ситуация. Ако в края на март - началото на април броят на заразените с коронавирус ежедневно се увеличаваше с 1 000 души или повече, то от 26 април в нито един ден не е надвишил 200, а от 3 май - 100.


Общият брой на заразените след 25 февруари достигна 30 305. Към 10 май са регистрирани 1538 смъртни случая.
 
В Белгия повечето бизнеси ще отворят в понеделник, макар и със социално дистанциране. Ресторантите, баровете и кафенетата остават затворени.
 

В някои региони на Испания ще бъдат разрешени събирания на до десет души, а откритите пространства в ресторантите могат да се отворят отново с мерки за социално дистанциране.


В Дания търговските центрове могат да отворят отново от днес, докато в Полша хотелите могат да отворят тази седмица - въпреки че чуждестранните туристи все още ще трябва да остават под карантина в продължение на две седмици.

Коментари: 0