Европейските акции летят въпреки локдауна в Европа

Акциите на Volkswagen са напът да завършат най-големия си седмичен ръст в историята си

Европейските акции летят въпреки локдауна в Европа

Снимка: БТА

572 ~ 1 мин. четене

Германският индекс DAX достигна рекордно високо ниво в четвъртък благодарение на немските автомобилни производители, като останалите европейски индекси също растат, след като Фед запази ниските лихвени проценти, предава Reuters. Ралито на европейските акции става реалност въпреки забавянето на ваксинацията на Стария континент, третата вълна на COVID-19 и въведените по тази причина редица ограничения в повечето страни.

Паневропейският индекс STOXX 600 нарасна с 0.4%, като за кратко надмина рекордния си връх от февруари миналата година, преди пандемията да засегне финансовите пазари. Той в крайна сметка се понижи от по-ранните върхове поради загубите при компаниите за комунални услуги и акциите на фармацевтичните компании.

Към 12:40 ч българско време DAX нараства с 1.25%, френският индекс CAC 40 – с 0.2%, докато британският FTSE 100 леко се понижи, очаквайки решението на Bank of Engalnd по отношение на лихвите.

След решението на Фед икономически чувствителните сектори, като автомобилните производители и банките, поведоха в печалбите в Европа. Volkswagen скочи с 6.15% до 327 евро на борсата във Франкфурт, затвърждавайки позицията си на най-ценната компания в DAX, след като изпревари производителя на софтуер SAP в сряда. Акциите на немския концерн са спечелили 28% през тази седмица и са напът да отчетат най-големия седмичен ръст в историята си, след като обяви плановете си за по-бързо преминаване към напълно електрически превозни средства.

Швейцарската банка Credit Suisse спечели 1.7%, след като заяви, че ще преструктурира бизнеса си по управление на активи на фона на регулаторни разследвания на сделките си с колабиралата Greensill Capital.

Коментари: 0