Facebook може да започне да следи и движението на очите

Технологията обаче е по-вероятно да се внедри в продукти за виртуална реалност като очилата Oculus

Facebook може да започне да следи и движението на очите

Снимка: Pixabay

Facebook може да разработи инструмент за проследяване на очите, пише Business Insider. Това, според някои, би надградило начините, по които социалната мрежа наблюдава своите 2.2 млрд. месечни потребители. От корпорацията обаче обясняват, че подобни технологии може да се внедрят в продукти за виртуална реалност, каквито разработва нейната дъщерна компания Oculus. 

Слуховете за новата опция произтичат от доклада, който Facebook депозира преди ден в американския Конгрес, за да отговори на писмените запитвания на депутати в САЩ за практиките и политиките на компанията. Документът идва два месеца след разпита на съоснователя и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг пред властите по повод скандала с Cambridge Analytica. 

В над 220 страници компанията е разписала начините, по които събира информация за своите потребители. Economic.bg вече писа за някои от по-любопитните, включващи следенето на движението на мишката например. 

По-рано сенатори са забелязали два любопитни патента – единият е назован „Динамично калибриране за проследяване на очите“, а другият „Техники за емоционално откриване и доставяне на съдържание“. Те са ги провокирали да отправят писмено запитване към Facebook дали не възнамерява да внедри технология за следене на погледа. 

В доклада си до Конгреса компанията посочва, че няма такива намерения „точно сега“, но не изключва възможността да направи това в бъдеще. „Ние винаги проучваме как новите технологии и методи могат да подобрят нашите услуги“, пише в документа. Там изрично се казва още, че ако такава опция бъде разраотена, тя ще бъде внедрената така, че да не накърнява личната неприкосновеност на хората. 

От Facebook посочват, че използването на подобна технология би помогнало за увеличаване на сигурността за потребителите на продукти като шлемовете за виртуална реалност Osulus (компания, собственост на Facebook). 

Към подобряването на функционалността на този тип хардуер се свързва и патентът, отнасящ се до калибрирането за следене на очите. Той на практика може да се отнася да възможности за контролиране на обекти и приложения на екрана на очила като Oculus само с поглед. 

Патентите обаче веднага приковаха вниманието на критиците, които зад всяко действие на Facebook разпознават порочни цели и практики. Това не е изненада в този момент, тъй като компанията попадна в редица скандали през последната година и половина. Последният – с Cambridge Analytica, е именно за следенето на потребителите и изтичането на информацията за тях към трети страни. 
Коментари: 0