Facebook може да възроди Libra в електронна платежна система

Проектът за единна дигитална валута срещна остри критики на множество фронтове

Facebook може да възроди Libra в електронна платежна система

Снимка: Pixabay

380 ~ 2 мин. четене

Facebook и нейните партньори обмислят промени по проекта за дигитална валутата Libra, така че мрежата да приема множество цифрови моенти, включително такива, подкрепяни от централните банки. Целта е да се „успокоят“ регулаторите по света, които не възприеха много добре идеята на социалната мрежа да създаде собствена дигитална валута, съобщава Bloomberg.

Новата идея е за лансирането на платежна система, базирана на проекта за електронната валута Libra, която да позволи транзакции на дигитални монети, емитирани от централните банки, и на такива, подкрепени от щатския долари, еврото и други валути. Според агенцията консорциумът Libra Association, състоящ се от повече от 20 компании и организации, включително Facebook, скоро официално ще обяви новата концепция на проекта.

Припомняме, че когато Facebook обяви плана си за Libra, тя заяви, че възнамерява да създаде единна глобална дигитална валута. Идеята беше всички потребители на социалната мрежа по света, дори тези, които нямат банкови сметки, да могат да обменят пари навсякъде срещу малка комисионна – толкова лесно, колкото изпращането на съобщение.

Осем месеца по-късно, след като идеята се сблъска с вълна от недоволство, Facebook и Libra Association търсят начин за възраждане на проекта, твърдят трима източници, запознати с плановете. Facebook обяви през юни 2019 г., че планира да пусне Libra през 2020 г. Последвалата вълна от критики накара ключови играчи като Visa, Mastercard, eBay и PayPal да се оттеглят от проекта няколко месеца по-късно.

Сега планът е Libra да се ползва по-скоро като мрежа за разплащания, която може да работи с множество криптовалути, допълват двама от източниците. Мечтата за единна глобална дигитална валута не е мъртва, твърди единият и допълва, че новият план може да е развитие, а не отказване от първоначалната визия.

Ако Libra бъде трансформирана в мрежа за разплащания и не запази първоначалната си идея да бъде единна дигитална валута, американските потребители могат да не видят голяма разлика между нея и сегашните разплащателни системи, като тази на PayPal Holdings или предложенията на редица финтех стартъпи. Facebook твърди, че „остава напълно ангажирана с проекта“.


Коментари: 0