„Facebook Papers“ навлече дело за $100 млрд. на гиганта

Жалбата на щата Охайо е свързана с разкритията на Франсис Хауген

„Facebook Papers“ навлече дело за $100 млрд. на гиганта

Снимка: БТА

1992 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Главният прокурор на Охайо Дейв Йост обяви в понеделник, че е завел дело срещу Meta Platforms Inc. – доскоро известна като Facebook Inc. – въз основа на разкритията на Франсис Хауген, която по-рано изнесе множество вътрешни документи на компанията. Случаят стана известен като „Facebook Papers“ и придоби огромна гласност, навлече на гиганта ожесточени критики, а сега и съдебни последици.

Въпросното дело е заведено от името на системата за пенсиониране на държавни служители в Охайо и други инвеститори. Те твърдят, че компанията е подвела общeствеността относно своя алгоритъм и резултатите от изследванията за потенциалните вреди от него върху потребителите. Според жалбата ръководителите на Facebook, вече Meta, са нарушили закона за ценните книжа, като са направили неверни изявления за „безопасността, сигурността и поверителността на своите платформи“, за да увеличат цената на акциите си.

Книжата на Meta паднаха с около 7%, откакто преди два месеца Хауген изнесе в публичното пространство вътрешна информация за компанията.

Инвеститорите, завели делото, твърдят, че са ощетени с над 100 млрд. долара.

Meta многократно погрешно представяше пред инвеститорите и обществеността, че използването на продуктите на Facebook не вреди на децата, че компанията предприема агресивни и ефективни мерки за спиране на разпространението на вредно съдържание и че Facebook прилага стандартите си на поведение еднакво към всички потребители“, се твърди в делото.

Жалбата се позовава на разкритията на Хауген, според които компанията е допринесла за разпространението на насилствения екстремизъм, причинявайки вреда на потребителите. Като обвиняеми са посочени корпорацията и главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, както и финансовия директор Дейвид Венър и вицепрезидента по глобалните въпроси Ник Клег.

„Този иск е без основание и ние ще се защитаваме енергично“, каза говорителят на Meta Анди Стоун в изявление за CNN Business в понеделник.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg