Фаучи след Тръмп: Вече ще говорим истината за COVID-19 без страх

Главният американски инфекционист призна, че САЩ са в "много сериозна ситуация" с вируса

Фаучи след Тръмп: Вече ще говорим истината за COVID-19 без страх

Снимка: Wikipedia

Главният експерт по инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи обяви, че най-накрая се чувства свободен да говори научната истина за COVID-19, „без да се страхува от последствията“. Той не спомена по име бившия републикански президент Доналд Тръмп, но се позова на коментари за лекарството хидроксиклорохин, което Тръмп подсигури като лечение на COVID-19, още преди да бъде доказана неговата ефикасност.

Фаучи говори пред медиите за първи път от седмици, след като Тръмп до голяма степен „го изгони от подуима“, предава Reuters.

Мога да ви кажа, че не изпитвах никакво удоволствие от това да попадам в ситуация на противоречие с президента. Идеята, че можете да се качите тук и да говорите за това, което знаете, какви са доказателствата, каква е науката - това е донякъде освобождаващо чувство“, заяви той.

Бившият президент Доналд Тръмп, който напусна поста си в сряда, често се опитваше да омаловажи опасността от най-тежката здравна криза в страната за последния век. Той остави голяма част от организацията за справяне с пандемията на властта в отделните щати, в резултат на което бяха избрани различни политики в страната, а САЩ преминаха границата от 400 000 жертви на пандемията.

Фаучи допълни, че Съединените щати все още са „в много сериозна ситуация“ с вируса, но среднодневните стойности предполагат, че нивата на заразяване спадат.

Коментари: 0