Финално: На следващите избори ще се гласува с машини и хартиени бюлетини

Финално: На следващите избори ще се гласува с машини и хартиени бюлетини

Снимка: Unsplash

452 ~ 1 мин. четене

Със 124 гласа „За“, 89 „против“ и нито един въздържал се депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев и повторно приеха Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това означава, че на парламентарния вот догодина хората ще могат да гласуват както с машини, така и с хартиени бюлетини.

Промените в Изборния кодекс бяха приети с гласовете на ГЕРБ, Воля и "Патриотите". 

Държавният глава върна закона за ново обсъждане в парламента, като изрази несъгласие с въвеждането на опция за гласуване и с хартиени бюлетини, както и с прехвърлянето на отговорността за закупуването или наемането на машини върху Централната избирателна комисия.

Опозицията разкритикува поредното изменените на правилата за гласуване в България, които като по традиция се редактират с наближаването на избори. Крум Зарков от БСП описа законодателния процес през последните три години като „сапунена опера с повтарящ се сюжет, безкрайна драма и очаквана развръзка“.

Корнелия Нинова изтъкна, че поредните промени в Изборния кодекс в навечерието на предстоящия вот за нов парламент са сигнал за „изключително порочна практика, която има и външен, и вътрешен ефект за България“. Тя напомни, че страната многократно е критикувана от Венецианската комисия и докладите за върховенството на закона, като не пропусна да напомни и последната резолюция на ЕП. От гледна точка на вътрешния ред, според Нинова се създава несигурност и нетрайност на законодателството.

Според председателя на НС Цвета Караянчева въвеждането на опция за хартиена бюлетина идва в отговор на желанията на избирателите. Като „поредна мантра“ тя определи критиките към правителството, че по този начин създават предпоставки за потенциални манипулации на изборите.

Подкрепи Economic.bg