Прокуратурата изненадващо прати КЕВР да проверява мрежата

Подобна проверка на енергийните обекти вече направиха от Министерство на енергетиката и по план тя е приключила вчера

Прокуратурата изненадващо прати КЕВР да проверява мрежата

Снимка: Архив/Economic.bg

1348 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Върховна административна прокуратура (ВАП) за пореден път тази година се намесва в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В съобщение, публикувано днес, ВАП поиска от регулатора да направи проверка на състоянието на енергийните съоръжения в районите, в които периодично постъпват сигнали за влошено качество на електроподаването.

Изненадващото в случая е, че такава проверка правят от Министерство на енергетиката и тя се състоя в периода от 23-ти септември до 7-ми октомври 2020 г. По план тя трябва да е приключила вчера, а целта ѝ беше имено да се провери готовността на енергийните обекти за работа през предстоящия есенно-зимен сезон. Подобна проверка от МЕ правят за шеста поредна година, а резултатите ще бъдат изготвени до 21-ви октомври.

ВАП обаче казва, че сезира председателя на регулатора Иван Иванов да направи друга проверка на мрежата, тъй като това влиза „в изпълнение на плана на дейността“ на прокуратурата.

В съобщението днес се казва, че според „Закона за енергетиката (ЗЕ) КЕВР текущо контролира изпълнението на лицензионната дейност в тази област, включително изпълнението на изискванията за сигурност на доставките на електрическа и топлинна енергия или природен газ и за ефективно използване на енергията и енергийните ресурси.“

Държавното обвинение смята, че е от изключителна важност през предстоящия зимен сезон да се спазват разпоредбите, обезпечаващи сигурността на снабдяването, непрекъснатостта и качеството на електрическата енергия. С оглед на това се предполага, че проверката на КЕВР ще трябва да приключи преди началото на зимния сезон, в рамките на до две месеца. 

ВАП иска от КЕВР да изготви доклад от проверката, в който да включи направените констатации и предприетите мерки от Комисията, както и да се посочат евентуални случаи с данни за извършени престъпления, които да бъдат изпратени на съответните прокуратури или органи на МВР.

Докладът следва да се предостави на ВАП в определения срок, се казва в съобщението.

В началото на годината прокуратурата поиска от КЕВР да направи незабавна проверка на състоянието на водопроводната и канализационна мрежа на страната. 

През април тази година ВАП отново реши, че трябва да изконтролира дейността на регулатора. Тогава причината бяха зaявлeниятa нa тoплoфиĸaциитe c иcĸaния зa знaчитeлнo пo-виcoĸи цeни нa тoплиннaтa eнepгия oт 1 юли. ВАП подкани КЕВР да не се съобрази с исканията им и да намали цената на парното. Cъoбщeниeтo на ВАП дойде дни, cлeд ĸaтo пpeдceдaтeлят нa KEBP Ивaн Ивaнoв в oфициaлнo изявлeниe ĸaзa, чe peгyлaтopът нямa дa дoпycнe yвeличeниe нa цeнaтa нa тoплиннaтa eнepгия и иcĸaниятa зa тoвa ca нeocнoвaтeлни.

Подкрепи Economic.bg