Финансова група от Абу Даби купи сградата на Скотланд Ярд

Сумата на сделката е 370 млн. британски лири

Финансова група от Абу Даби купи сградата на Скотланд Ярд

Лондонското кметство продаде на инвеститори от Персийския залив сградата на Скотланд ярд - най-известното полицейско управление в света, това на британската полиция, предаде АП. Предвижда се там да бъдат разположени луксозни жилища.

Сумата на сделката, сключена с финансова група от Абу Даби, се изчислява на 370 милиона британски лири или 580 милиона долара. Това е със 120 милиона лири повече от първоначалната оценка. Властите разчитаха да получат за нея 250 млн. лири.

Решението за продажба на старата централа, в която лондонската полиция се помещава от 1967 г., е мотивирано с необходимостта от икономии. Британското правителство изисква от всички териториални полицейски управления да свият разходите си с по 20%, за да се съкрати бюджетният дефицит, достигнал рекордни размери в резултат на финансовата криза.

Продаденият сега офис комплекс е разположен на улица „Бродуей” в район „Виктория”. От прозорците му се открива изглед към Уестминстърския дворец - сградата на парламента, и към парка „Сейнт Джеймс”.

От досегашната си квартира лондонското полицейско управление ще се премести в ново, по-скромно по размери здание на крайбрежния булевард „Виктория”, също в центъра на града. В старата сграда можеха да работят 2500 души, а в новата - само 1000. Останалите сътрудници на управлението ще бъдат преместени в други, по-отдалечени офиси, като ще поддържат връзка с центъра чрез смартфони и таблети.

При преместването управлението ще си вземе и познатия символ на сградата - въртящия се знак на „Скотланд ярд” от сребрист метал. Той е популярен от телевизионните новини и репортажи на британските и чуждите тв канали, посветени на работата на лондонската полиция.

Коментари: 0