Финландия ще разследва Nokia за изтичане на данни към Китай (обновена)

Съмненията са свързани с нарушения при смартфоните

Финландия ще разследва Nokia за изтичане на данни към Китай (обновена)

Снимка: БТА

Финландският омбудсман за защита на личните данни заяви в четвъртък, че ще разследва за нарушения на неприкосновеността на потребители с устройства под марката Nokia, пише Reuters. Действията идват, след като по-рано общественият оператор в Норвегия съобщи, че има доказателства за изпращане на данни от мобилни телефони са изпращани към Китай. 

Тепърва ще се установява дали има някакви нарушения, свързани с „лична информация и дали е имало правно основание за това“, коментира омбудсманът Рейо Аарнио. 

Мобилните телефони Nokia се разработват от финландската HMD Global. 

Nokia е един от основните производители на телекомуникационно оборудване в света, заедно с Ericsson и Huawei. В момента надпреварата помежду им е за това кой ще извоюва по-добри позиции при изграждането на 5G мрежите от ново поколение. Безспорният лидер е Huawei, който обаче се сблъска с мощна атака от САЩ заради съмнения, че оборудването му служи на китайските власти да извършват промишлен и национален кибершпионаж.

"Можем да потвърдим, че лична идентифицираща информация не е била споделяна с нито една трета страна. Анализирахме случая и установихме, че протоколът за идентификация, предназначен за друга държава, е бил погрешно включен в софтуерния пакет на една единствена партида на Nokia 7 Plus. Поради тази грешка, тези устройства погрешно са се опитвали да изпратят данни за активиране на устройството на сървър на трета страна, но такива данни никога не са били обработвани и на базата на тези данни не може да се идентифицира човек. Тази грешка е била установена и отстранена през февруари 2019 чрез превключване на идентификатора към правилната държава. Всички засегнати устройства са получили това решение и почти всички устройства вече са го инсталирали. "Събирането на еднократни данни за активиране на устройството, когато телефонът се активира за първи път е практика в индустрията и позволява на производителите да активират гаранцията на телефона. HMD Global приема сериозно сигурността и поверителността на своите клиенти", коментираха от компанията.
Коментари: 0