Франция наложи €150 000 глоба на Facebook за злоупотреба с лични данни

Глобата е в размер на €150 000

Франция наложи €150 000 глоба на Facebook за злоупотреба с лични данни
444 ~ 1 мин. четене

Френската служба за защита на личните данни наложи глоба на Facebook в размер на 150 хил. евро, тъй като според властите администрацията на социалната мрежа не е успяла да защити данните на своите потребители от рекламодатели, съобщава Deutche Welle. 

Сумата от 150 000 евро е максималният размер глоба, който може да бъде наложен, отбелязва изданието. Разследването на властите във Франция установява, че Facebook е събрала масивна компилация от лични данни за потребителите, като след това на тях им е показвана целева реклама. 

Обвиненията срещу Facebook са свързани и със събирането на данни за това какви сайтове преглеждат потребителите, без да са предупредени за това. Впоследствие тази информация се използва за рекламни цели. От своя страна потребителите нямат възможност сами да повлияят на ситуацията.
От компанията обаче не са съгласни с решението на CNIL и отбелязват, че постоянно работят, за да могат да отговорят на новите разпоредби на ЕС за защита на личните данни, които влизат в сила през 2018 г. 
Франция не е единствената страна, в която се извършват проверки срещу Facebook. Такива се правят и в Германия, Белгия, Нидерландия и Испания.  
Подкрепи Economic.bg