Франция забранява мобилните телефони в училище

Учениците няма да могат да ги използват от влизането в клас до края на занятията

Франция забранява мобилните телефони в училище

Снимка: Pixabay

524 ~ 1 мин. четене
Сенаторите и депутатите от Народното събрание на Франция постигнаха споразумението за забрана на мобилните телефони в училищата. Мярката ще обхване всички три нива на френското образование (начално, основно и средно). Устройства няма да може да се използват в училищата, освен с образователни цели.

Учителите призовават за подобна забрана, за да се ограничи нарастващото разсейване в класните стаи, особено на фона на ститистиката, че девет от десет френски тийнейджъри на възраст между 12 и 17 години притежават смартфон.

Освен че ще намали времето, което прекарват пред екраните на телефоните, законопроектът има за цел също така да защити децата от опасно онлайн съдържание, като например насилие или порнография, както и кибертормоз, съобщава АФП.

Освен това законът улеснява учителите да конфискуват телефони, ако е необходимо.

Всяко училище само ще реши как да приложи забраната, например, като накара учениците да ги предават сутрин на влизане, или да ги държат изключени в раниците си.

Законопроектът е насрочен за окончателните гласувания в Сената на 26 юли и Народното събрание на 30 юли. Очаква се да започне да се прилага от септември, когато започва новата учебна година.
Подкрепи Economic.bg