Реакциите след спряната от КЗК сделка за ЧЕЗ

Управляващите бяха лаконични по темата, а Патриотите и опозицията похвалиха регулатора

Реакциите след спряната от КЗК сделка за ЧЕЗ
1304 ~ 2 мин. четене

Управляващите отказаха да коментират решението на Комисията за защита на конкуренцията за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ на „Инерком България” с аргумента, че това е независим орган.

Извънредно в парламента пристигна енергийният министър Теменужка Петкова, която беше лаконична по темата. „Има компетентен орган и това е Комисията за защита на конкуренцията, оттук нататък цялото производство е ясно разписано в съответния закон. Ние сме правова държава, всеки трябва да работи в рамките на своята компетентност", каза Петкова.

Делян Добрев от ГЕРБ отказа коментар по темата с мотив, че КЗК е независим орган.

Похвали регулаторът получи от Обединените патриоти и от БСП, които бяха против сделката още от самото и обявяване и настояваха държавата да си върне контрола над енергийното дружество.

„КЗК доказа, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата около една сделка и не се притесняват да вземат решение, дори когато то не е толкова изгодно за някой чужд инвеститор. Така зам.-председателят на Обединени патриоти Искрен Веселинов.

„Поздравяваме КЗК за навременното решение. Още откакто избухна скандалът с ЧЕЗ, ПГ на „БСП за България“ последователно и аргументирано изразяваме съмнения, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти в парламента по повод решението на КЗК.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов също коментира решението. „Комисията за защита на конкуренцията е уважаван, независим регулаторен орган с ясно разписани компетентности. Той е изложил своите мотиви върху 28 страници, с които тепърва ще се запознаем", заяви Иванов. "Нека видим как ще се случат нещата, в момента има решение на комисията с незабавно изпълнение", каза той, без да коментира подробности по решението.

Подкрепи Economic.bg