FT разкри какво е правил изчезналият Джак Ма досега

Изданието е открило доказателства, че изпадналият в немилост милиардер не е в затвора

FT разкри какво е правил изчезналият Джак Ма досега

Снимка: БТА

6240 ~ 2 мин. четене

Местонахождението на китайския милиардер Джак Ма e въпрос, който развълнува целия свят в началото на тази година. Основателят на Alibaba и Ant Group изпадна в немилост, след като Пекин предприе репресивни действия срещу компаниите му в края на 2020 г., а самият той си навлече гнева на властите с критики към режима.

През януари световните медии гръмнаха със заглавия за изчезването на Джак Ма, обръщайки внимание, че той не се е появявал публично повече от два месеца. Сега Financial Times излезе с ексклузивна информация за това какво е правил той през времето от октомври - ноември до сега.

Накратко – милиардерът си е бил у дома и е пътувал из Китай, предимно до Пекин и Хайнан, установява проучване на FT. Изданието е открило доказателства, че Ма е пътувал със самолета си до тези точки, отхвърляйки по този начин слуховете, че е бил под домашен арест или че е избягал в Сингапур.

Ма е в немилост от месеци, след като през октомври публично разкритикува китайския финансов регулатор – седмици преди неговата финтех компания Ant Group да стъпи на борсата. IPO-то щеше да е най-голямото в историята, но бе спряно през ноември с нови разпоредби от Пекин. През декември Китай започна антитръстово разследване на Alibaba.

Ма беше забелязан през февруари да играе голф в курорта Sun Valley в Хайнан, тропически остров в Китай, съобщиха тогава източници пред Bloomberg News. Това бе първата му публична изява от два месеца и намали опасенията, че е задържан. През януари той публикува 50-секундно видео.

В опит да разбере повече за Джак Ма, FT прегледа дневниците от компанията за проследяване на полетите Radarbox и съпостави записите с наличния график на Ма през трите месеца преди ескалацията на напрежението около него.

Преди сблъсъка му с властите в Пекин той е пътувал веднъж на всеки три дни. След това пътуванията му не спират напълно. Проверката на FT показва, че той е пътувал веднъж седмично през януари и февруари.

Предполага се, че е летял до Пекин за срещи с китайските регулатори относно своите компании, твърдят източници на изданието. От Ant Group и Alibaba не са коментирали.

Коментари: 0