Гърция и кредиторите започнаха преговори за нова спасителна програма

МВФ участва активно в преговорите

Гърция и кредиторите започнаха преговори за нова спасителна програма
156 ~ 1 мин. четене

Гърция и международните й кредитори, включващи Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ), Международният валутен фонд и Европейския стабилизационен механизъм, започнаха интензивни преговори за новата спасителна програма за страната, съобщава „Асошиейтед прес“.

До 10 август се очаква двете страни да се договорят за отпускането на нова финансова помощ за Гърция в размер на 86 млрд. евро.

Още преди започване на официалните разговори, представителите на европейските институции и на МВФ се срещнаха с гръцкия финансов министър Евклидис Цикалотос и с икономическия министър Йоргос Статакис. Предполага се, че по време на разговорите са били обсъдени реформите в данъчната система на Гърция, както и исканите от кредиторите регулации за пазара на труда.

По-рано в медиите се появи информация, че МВФ може да не подкрепи новата финансова помощ за Гърция, но твърдението бе опровергано от Европейската комисия, като обявиха, че организацията „участва пълноценно“ в преговорите.

Преди ден шефът на МВФ Кристин Лагард обяви, че е налице нарастващо съгласие между кредиторите на Гърция. По думите й ще се наложи дългът на страната да бъде преструктуриран, но това може да се случи само, ако Атина изпълни всичките си ангажименти за въвеждането на реформи и икономии.

Подкрепи Economic.bg