Русия ще завърши сама газопровода „Северен поток 2“

Проектът вече е изграден на почти 94%.

Русия ще завърши сама газопровода „Северен поток 2“

Изграждането на газопровода „Северен поток 2“ ще бъде завършено от руската страна. Това каза зам.-председателят на управителния съвет на "Газпром" Елена Бурмистрова по време на Европейската газова конференция, която се провежда във Виена.  

Тя обясни, че проектът вече е изграден на почти 94%.

„През 2019 г. изнесохме 199.3 млрд. кубически метра за чужбина (включително 382 милиона кубически метра за Китай). Това е малко (1.5%) по-малко в сравнение с рекордната 2018 г., но повече, отколкото през 2017 г. В средносрочен план очакваме доставките да останат на нивото от предходни години“, допълни Бурмистрова.

„Преди половин век, когато се изграждаха газопроводи в Европа, никой не можеше да си помисли, че те могат да бъдат спирани от политически противоречия“, каза още заместник-председателят на „Газпром“.

Санкциите на САЩ, приети на 20 декември 2019 г., срещу „Северен поток 2“ принудиха Allseas да спре работата по тръбопровода. Вече е изградена 93% от дължината му: повече от 2300 км от 2460 км. Една от възможностите за завършване на проекта е с руски кораб. През 2015 г. "Газпром" закупи многоцелевия строителен кораб „Академик Черски“. Сега той е в процес на мащабна модернизация.       

Коментари: 0