„Газпром” и Saipem подписаха споразумение за спора за „Южен поток”

Компаниите официално подписаха споразумение за уреждане на арбитражния процес

„Газпром” и Saipem подписаха споразумение за спора за „Южен поток”
2462 ~ 1 мин. четене

Италианската компания Saipem и дъщерното дружество на „Газпром” South Stream Transport B.V. (SSTBV) подписаха споразумение за уреждане на спор, свързан с нереализирания проект „Южен поток”.

"South Stream Transport B.V. и Saipem приключиха преговорите си положително, като подписаха мирно споразумение за арбитража относно договора за изграждането на газопровода „Южен поток”, сключен на14 март 2014 г.", се казва в изявлението, цитирано от италиански медии. Подробности от договора не се предоставят. 

За тази развръзка на отношенията между двете компании писа още миналата седмицата италианското издание Milano Finanza, позовавайки се на свои източници.

Тогава стана ясно, че най-важното в споразумението между италианската компания и бившия руски клиент ще бъде достъпът до нови поръчки, които могат да бъдат възложени на Saipem още през 2020 г.

Saipem SpA заведе дело срещу „Газпром“  в края на 2015 г. във връзка с едностранното прекратяване на договора за изграждане на газопровода „Южен поток“. Размерът на иска е за около 615 млн. евро. След това сътрудничеството ѝ „Газпром” рязко падна. Договорите за изграждането на новите морски маршрути на „Газпром“ („Северен поток 2“ и „Турски поток“) са с конкурент - швейцарският Allseas.

През март 2017 г. руската компания заведе насрещен иск срещу италианското дружество, който бе на стойност 720 млн. евро.

Следващото изслушване пред арбитражния съд на Международната търговска камара в Париж трябваше да е през юни тази година.

Коментари: 0