ГЕРБ и „Патриотите“ предлагат Емил Димитров за нов екоминистър

Кандидатурата муу беше официално предложена днес

ГЕРБ и „Патриотите“ предлагат Емил Димитров за нов екоминистър

Коалиционният съвет – политическият орган, в който ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обсъждат водените политики, предлага Емил Димитров-Ревизоро за министър на околната среда и водите.

Очаква се новият екоминистър да бъде избран от парламента на първото му за годината заседание в сряда. Досегашният министър Нено Димов подаде оставка, след като беше арестуван с обвинение за умишлена безстопанственост, причинила водната криза в Перник. На заседанието, на което Специализираният съд му определи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, Димов каза: „Вършил съм съвестно правомощията си“.

„Да се твърди лична отговорност от министър и да се претендира той да разбира и от нива на водите - не съответства на закона. От това разбират съответните геолози, които имат специалните знания“, заяви адвокатът на Димов пред журналисти.

Според прокуратурата обаче отговорността за определянето на нивата на язовир „Студена“ е изцяло отговорност на екоминистъра, който слага окончателно подписа си всеки месец при тяхното определяне. Държавното обвинение смята, че той не може да се оправдава с това, че не разбира от язовирни нива и че експертите му са го подвели.

Биографията на Емил Димитров не е свързана по никакъв начин с околната среда и водите. Завършил е Института за музикални и хореографски кадри и се е занимавал с народни танци като хореограф. Има няколко следдипломни квалификации - по митнически контрол, финанси и счетоводство. Работил е в съобщенията като на надзорник и като счетоводител.

Популярност придобива като финансов ревизор и оттам широкоразпространеният му прякор Ревизоро. В Министерството на финансите постъпва през 1992 г. Започва от районен ревизор, за да стигне до най-отговорните ревизии в държавата. През 1997 г. е определен за ревизор на годината заради зърнената афера на кабинета Виденов.

През 2001 г., когато НДСВ печели изборите, е назначен за директор на „Агенция „Митници“.


Коментари: 0