Германия разглежда четири варианта за „Северен поток 2“

Сред тях са замразяването на проекта, както и игнорирането на санкциите на САЩ

Германия разглежда четири варианта за „Северен поток 2“

Снимка: Nord Stream

Германия обмисля четири основни варианта за действие по отношение на газопровода "Северен поток 2", съобщава Handelsblatt, позовавайки се на източници от германските правителствени кръгове.

Сега Германия преговаря със САЩ за перспективите за проекта, а американските власти го критикуват, включително за това, че той ще се превърне в инструмент за натиск върху Украйна, чрез която сега минават част от доставките на газ за Европа.

Първият вариант, разгледан от германските власти, е използването на така наречения  „механизъм за спиране“ на газопровода, ако Русия спре транзита през Украйна. В този случай САЩ ще откажат да наложат санкции.

Вторият вариант предвижда временно спиране на строителството на „Северен поток 2“, за да се спечели време за преговори. В този случай могат да бъдат разработени изисквания за Русия, чието изпълнение е необходимо за пускането на тръбопровода.

Според третия вариант Германия трябва да предостави инвестиционна помощ на Украйна, включително за развитието на възобновяема енергия там. Тази точка, както и първата, се обяснява с факта, че един от страховете във връзка със „Северен поток 2“ е възможността Русия да окаже натиск върху Украйна след пускането в експлоатация на нов тръбопровод, заобикаляйки я.

И накрая, четвъртият вариант е да се продължи изграждането на газопровода, въпреки съпротивата на Съединените щати, особено след като строителството не продължава твърде бързо.

Коментари: 0