Германия препоръча реформа на ООН

Маас определи европейската интеграция след Втората световна война като триумф на мултилатерализма

Германия препоръча реформа на ООН
724 ~ 1 мин. четене

Германският министър на външните работи Хайко Маас определи като криза на мултилатерализма и препоръча засилване на ООН и реформа на Съвета за сигурност.

ООН трябва да спре да заобикаля въпроса и да започне сериозни преговори за реформа на Съвета за сигурност, който почти не се е променял от 1945 г., въпреки че оттогава световното население се утрои, а броят на страните членки нарасна близо четири пъти, подчерта Маас, говорейки на немски. Той посочи, че сегашното положение отразява влиянието по време на Студената война.

Маас определи европейската интеграция след Втората световна война като триумф на мултилатерализма, припомняйки, че САЩ изиграха жизненоважна роля във възстановяването на континента. "Мултилатерализмът и суверенитетът не са противоречиви понятия", заяви германският външен министър, визирайки посланието на президента на САЩ Доналд Тръмп. "Точно обратното, в свят, изправен пред сериозни глобални проблеми, можем да запазим суверенитета си само, ако работим заедно", заяви Мас.

Пет страни са постоянни членки с право на вето - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. Освен тях има и 10 непостоянни членки. От януари догодина Германия ще бъде непостоянен член за период от 2 години. Берлин вече е заявявал, че ще използва мандата си, за да увеличи влиянието на Европа в ООН. Германия, Япония, Индия и Бразилия от години лобират да получат статут на постоянни членове.

Съветът за сигурност преговаря за разрешаването на конфликти и може да взема решения за разполагане на военни сили. Поради разногласия между Русия и три западни страни членки обаче Съветът често среща затруднения да предприеме действия по някои ключови въпроси,

Подкрепи Economic.bg