Global Times: Китай мисли да забрани износа на технологии за САЩ

Главният редактор на вестника обяви тази новина в Twitter, без да съобщава източника си

Global Times: Китай мисли да забрани износа на технологии за САЩ

Снимка: БТА

Китай се готви да ограничи износа на технологии за САЩ, съобщи главният редактор на китайския вестник Global Times. Това е пряк отговор на ограниченията, които САЩ наложи срещу базираната в Шенжен Huawei Technologies Co Ltd.

В свой туит главният редактор на про-правителствения вестник Ху Сидзин заявява, че Китай „изгражда механизъм за управление, за да защити ключовите технологии на Китай“.

„Това е важна стъпка за подобряване на нейната система, както и за противодействие на репресиите на САЩ“, пише в Twitter той.

Ху не цитира нито един свой източник. Global Times не са официален вестник на комунистическата партия, въпреки че се смята, че неговите възгледи често съвпадат с тези на партийните лидери.

В Twitter китайската държавна медия „Синхуа“ съобщи, че Националната комисия за развитие и реформи (НСРБ) ще организира проучване за създаването на „национална система за управление на технологичната сигурност”.

Тези съобщения идват седмици, след като Вашингтон постави китайския производител на мрежово оборудване и смартфони Huawei в черен списък, който ефективно пречи на американските компании да му доставят технологии и услуги.

Скоро след това Пекин обяви, че ще издаде свой собствен списък на „ненадеждни“ чуждестранни лица. Също така намекна, че ще ограничи доставките си на редки метали към Съединените щати.
Коментари: 0