140 години свободна България - Честит празник!

Екипът на Economic.bg и сп. „Икономика“ поздравява всички българи с Националния празник 3 март

140 години свободна България - Честит празник!

Снимка: Стоян Йотов

Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на България от османско иго. На 3 март честваме Националния празник на страната и отдаваме почит към хилядите борци за свобода. 

На днешния ден през 1878 г. е сключен Санстефанският мирен договор, който слага край на Руско-Турската война и официално поставя началото на Третата българска държава. Документът е подписан в малкото селце Сан Стефано (дн. Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул,  от граф Николай Игнатиев и Александър Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска. 

Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на Великите сили. България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. През юли същата година се подписва Берлинският договор, който преосмисля разпоредбите от предварителния документ. 

Въпреки това за Национален празник на България е приет Трети март. За първи път той се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори

На днешния ден в цялата страна се провеждат тържествени чествания на Националния празник. Всяка година на връх Шипка се провежда тържествен митинг, на който граждани поднасят венци и цветя на Паметника на Свободата в знак на признателност, а посещенията на монумента са безплатни. 
Коментари: 0