36-годишен счетоводител участва в мач по хокей и се представи блестящо

Необичайната вечер започнала, когато начинаещият вратар на Chicago Blackhawks Антон Фосбърг получил контузия още преди началото на играта

36-годишен счетоводител участва в мач по хокей и се представи блестящо

Снимка: YouTube

Американецът Скот Фостър е преживял нощта на живота си в четвъртък. 36-годишният счетоводител не е участвал в мач по хокей на лед, откакто за последно е бил в колежа преди 12 години. Контузии на играчи в отбора Chicago Blackhawks по време на критичен момент в мача им срещу Winnipeg Jets са принудили Фостър да се включи в играта.

Той играл общо 14 минути като вратар. През това време успял да спре всяка една отправена срещу вратата му шайба, осигурявайки на Chicago Blackhawks победа от 6:2.

Необичайната вечер за хокейния отбор и за Фостър започнала, когато начинаещият вратар на Chicago Blackhawks Антон Фосбърг получил контузия още преди началото на мача. Отборите от Националната хокейна лига на САЩ си имат резервни вратари за такива ситуации. Тези резерви обикновено са любители. Според репортера на Associated Press Jay Cohen те обикновено получават единствено „хубава храна за вечеря и вечер в ложата за медиите, откъдето наблюдават най-добрите играчи в света да се съревновават на най-високо равнище в хокея“.

Отборът, който е домакин, осигурява резервните вратари, но и двата екипа имат право да ги използват. Когато вратар бива неочаквано ранен и няма достатъчно време да пристигне вратар от младшата лига, резервен вратар бива екипиран, преминава загрявки и обикновено накрая сяда на пейката да наблюдава играта.

В четвъртък обаче Chicago Blackhawks губят и резервния си вратар заради крампа на крака в третата част на играта. Затова те извикали 36-годишния счетоводител да им пази врата през последните 14 минути от мача. И той се представил блестящо. Фостър веднага спрял първия изстрел срещу вратата си, което предизвикало бурни аплодисменти от публиката. Това бил първия му спасено положение от спортния сезон 2005/2006 в Western Michigan University.

„Първоначалният шок дойде, когато трябваше да ме екипират“, коментира Фостър след играта. „Мисля, че просто до някаква степен ти причернява след това“, добави той.

Въпреки че му било причерняло, той упява да спре и останалите шест шайби, изстреляни срещу вратата му. Седем изстрела – седем спасявания. Когато се чул финалният сигнал, Blackhawks били шампиони, а Фостър – герой. Професионалистите от Националната хокейна лига му изразили дълбока благодарност.

„Това е нещо, което никой не може да ми отнеме. Това е нещо, което мога да отнеса у дома и да го разкажа на децата ми, за да го разкажат те на приятелите си“, коментира още Фостър. Той дори е определен за играч №1 в този мач.


Коментари: 0