Горанов не е одобрил нито един общински оздравителен план

Финансовият министър е против правителството да подава оставка

Горанов не е одобрил нито един общински оздравителен план
До момента не съм одобрил нито един оздравителен план на нито една от 36-те общини, които са в процедура на финансово оздравяване. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю за Медиапул. Според него кметствата искат прекалено големи заеми, които по силата на новия Закон за публичните финанси са безлихвени. Оказва се, че единствено Сливен е близо до одобрение, но „и там още има нужда от доуточняване“. Най-тежък е бил случая в Перник, който настоявал за 20 млн. лв. помощ.

Министър Горанов обеща веднага след изборите да се върне на дневен ред темата с такса „смет“, чието определяне ще се промени радикално. „Новият модел, който се залага в закона, предвижда постепенно пребалансиране на тежестта на таксата между бизнеса и гражданите“, обяснява финансовият министър. По неговите думи ще се търси начин промяната да се извърши плавно, за да не се натоварят рязко гражданите за сметка на фирмите. „Ако трябваше да се направи рязко, пребалансирането щеше да е изключително тежко в началото, защото вероятно щеше да доведе до намаляване в пъти на тежестта на бизнеса и увеличаване в пъти на тежестта за населението“, каза Горанов.

Относно Българската банка за развитие (ББР), която вече е под управлението на икономическия министър, Горанов обясни, че целта е да се улесни отпускането на кредити за малките и средни предприятия. „Отдавна се води дебат за мястото и ролята на ББР. Но доколкото политиките за насърчаване на малкия и среден бизнес са в ресора на икономическия министър, логичното място на този финансов инструмент е в Министерството на икономиката“, каза Владислав Горанов.

Според Горанов правителството не бива да подава оставка, дори Цецка Цачева да загуби на втория тур. „Сами по себе си, предсрочните парламентарни избори не са проблем. Проблемът за държавата и обществото идва от няколко обстоятелства. На първо място това означава няколко месеца безвремие и прекратяване на всички реформи, които сегашното правителство е предприело и най-вече измененията в законите свързани с реформата в правосъдието в широк смисъл“, каза министърът. Той добави, че със сигурност работата на администрацията ще се наруши и на практика държавата ще бъде на автопилот.
Коментари: 0