Горанов се е съгласил да не облага ваучерите за храна с ДДС

Идеята поначало беше недомислена, защото щеше да доведе до двойно данъчно облагане

Горанов се е съгласил да не облага ваучерите за храна с ДДС

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Синдикатът КТ „Подкрепа“ е постигнал съгласие с финансовия министър Владислав Горанов ваучерите за храна да не се облагат с ДДС, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Днес е имало среща между президентът на „Подкрепа“ Димитър Манолов, министъра на финансите Владислав Горанов, председателя на Комисията за бюджет и финанси Менда Стоянова, представители на Асоциацията на оператори на ваучери за храна, представители на френската и американската търговски камари и експерти за представяне на проучване на пазара на ваучери за храна в България, се уточнява в съобщението.

По време на срещата са били обсъдени проблемите и перспективите пред ваучерното хранене. Постигнато е съгласие за отказ от проекта за въвеждане на данъчно третиране по отношение на ваучерите за храна.

Също така е било отбелязано, че в резултат на постигнатите от страните усилия, за първи път през 2018 г. се получава равновесие между отпуснатите квоти и нуждите на пазара. По време на срещата се е обсъдило и въвеждането на електронни ваучери и разширяване обхвата на стоките и услугите.

Идеята да се облагат ваучерите за храна с ДДС бе представена по-рано този месец. Не беше обяснено обаче как ще се избегне двойното данъчно облагане, което би се получило – веднъж ДДС върху издадените ваучери и още един път ДДС за стоките, които са купени с ваучерите.
Коментари: 0