180 хил. българи на почивка всеки уикенд това лято

Най-сериозен интерес се очаква към морските курорти, къщите за гости и спа хотелите

180 хил. българи на почивка всеки уикенд това лято

Бум на уикенд пътуванията през лятото, очакват от туристическия бранш. Все повече българи използват всяка свободна събота и неделя за кратък отдих на море или планина, съобщава Нова телевизия.

Според Института за анализи и оценки в туризма през уикендите до края на лятото броят на пътуващите няма да пада под 180 хил. Затова и хотелиерите очакват много записвания за нощувки за петък и събота.

Най-сериозен интерес се очаква към морските курорти, спа хотелите, както и семейни къщи за гости, които предлагат традиционна кухня.

Поради все по-натоварения график в службата, българите предпочитат пътуване през уикенда, вместо отпуска и по-дълга екскурзия.

„Това е новият начин на живот на българите, те обичат да пътуват интензивно. Вече ги няма тези дълги почивки, дори и 7-дневните”, посочва туристическият експерт Румен Драганов.

Средно за година пътуваме минимум 3 пъти в страната и веднъж в чужбина. От бранша отчитат и туристи с над 6 пътувания към морето през уикендите през миналото лято.

„Тези интензивни пътувания станаха възможни благодарение на АМ „Тракия” и подобряване на инфраструктурата по Черноморието”, отбелязва Драганов.

Освен към морето се пътува и към спа курорти и семейни къщи за гости, където посетителите могат да се насладят на българските традиции и вкусни гозби, приготвени по стари домашни рецепти. Те могат да видят как са се обличали дедите ни и да се потопят в магията на фолклора.     

Коментари: 0