Хитростта на Apple: Или защо iPhone 12 идва без зарядно в кутията

Официалната версия на компанията е, че така ще намали въглеродния си отпечатък

Хитростта на Apple: Или защо iPhone 12 идва без зарядно в кутията

Снимка: БТА

25967 ~ 2 мин. четене

Предварителните поръчки на новите iPhone 12 и iPhone 12 Pro официално стартират. Устройствата идват с кабел в кутията, но не и с адаптер за зареждане. Една от причините Apple да предприеме тази стъпка е желанието на компанията да намали въглеродния си отпечатък. Наблюдателите обаче виждат в това начин за намаляване на разходите, както и шанс за допълнителни печалби.

Електронните отпадъци…

… са реален екологичен проблем. Към тях се числят различни изхвърлени електрически и електронни уреди, които вече не представляват стойност за собствениците си. Това може да са мобилни телефони, телевизори, компютри, зарядни устройства, клавиатури, принтери и пр.

Понастоящем конкретно потребителите на мобилни телефони в света са около 4.78 милиарда (61.2% от населението на света). Само зарядните устройства за тях генерират над 51 000 тона електронни отпадъци годишно, сочи статистиката.

Поглеждайки нещата така, за околната среда действително ще е от полза, ако хората започнат да разчитат на адаптерите си за по-дълго време. В този дух е и призивът към технологичните компании да уеднаквят портовете, за да се премине към стандартизирано зарядно, което да работи за всички марки телефони. Това би довело до намаляване на производството на зарядни и потенциално до по-щадящо използване на природни ресурси.

Apple все още държи на своя собствен вид порт, докато повече други брандове постепенно преминаха към USB-C.

„Знаем, че потребителите събират USB адаптери за захранване и че производството на милиони ненужни адаптери изразходва ресурси и добавя към въглеродния ни отпечатък. По света се използват към 700 млн. кабелни EarPods и около 2 млрд. захранващи адаптера“, дава пример Лиса Джаксън, вицепрезидент на Apple по околната среда, политиките и социалните инициативи, цитирана от CNBC.

Намаляване на разходи

Елиминирането на адаптера и слушалките от пакета на новите смартфони на Apple помага за намаляването на размера на кутиите. Изчисленията сочат, че това ще помогне на компанията да минимизира разходите за доставка, като постави в транспортните контейнери 70% повече телефони.

Печалба

Другата добре дошла хватка за гиганта се крие в старите зарядни, които няма да вършат добра работа за новия iPhone 12, тъй като ще го захранват твърде бавно. Излиза, че собствениците на модели на по няколко години, които сега планират да надградят до най-актуалния, ще трябва да инвестират допълнително и в закупуването на адаптер. Цената на един е около 20 долара, а тези на iPhone започват от 799 долара.

Подкрепи Economic.bg