Huawei няма да шпионира САЩ, дори по настояване на правителството

За това настоява основателят на компанията Рен Женгфей в едно от редките си интервюта

Huawei няма да шпионира САЩ, дори по настояване на правителството

Снимка: БТА

Huawei не би помогнала на Китай да шпионира САЩ чрез нейните устройства, дори ако това е законово изискване. Това каза основателят и президент на китайската компания Рен Женгфей в интервю за CBS News в сряда. Той използва медийната трибуна, за да отрече за пореден път твърденията на американското правителство, че компанията му помага на китайското разузнаване, изграждайки задни вратички в своето оборудване.

Рен, който традиционно се пази от светлината на прожекторите, изглежда, е подел медиен поход в последно време в опит да изчисти името на Huawei. Сегашната му изява идва непосредствено след интервю за BBC. За първи път той наруши дългогодишното си мълчание през януари, когато даде пресконференция в родината си. И тогава, и сега мисията му е да покаже на света, че американските обвинения по адрес Huawei са неоснователни.

„Абсолютно не е възможно“, каза той по повод лансираната от САЩ теза, че Huawei помага за извършването на промишлен и национален шпионаж. „Ние никога не участваме в шпионаж и не позволяваме на никой от нашите служители да прави нещо такова“, обясни Рен Женгфей. Той бе категоричен, че дори по закон да бъде изискано такова нещо, „твърдо ще отхвърлим това“.

Междувременно американските власти продължават да таят опасения, че китайски телекомуникационни фирми биха могли да бъдат използвани за шпионаж, поставени под ударите на закон от 2017 г. Нормативният документ дава на китайските служители нова правна обосновка за наблюдение на хората за целите на националната сигурност.

През февруари няколко представители на американската агенция за сигурност свидетелстваха за потенциалните рискове на китайското оборудване, каквото е и това на Huawei. Директорът на ФБР Крис Рей заяви пред Комитета за разузнаване на Сената на САЩ, че устройствата на тези компании биха могли да позволят „неоткрит шпионаж“ и да позволят на злонамерените да крадат информация.

През април Пентагонът предупреди, че мобилните телефони и модемите на Huawei потенциално биха могли да бъдат използвани за шпиониране на американците и спряха да продават устройствата им. 

Американското правителство също така обвини Huawei в нарушаване на санкциите срещу Иран, кражба на търговски тайни от T-Mobile и извършване на мрежови измами, наред с други обвинения. Дъщерята на Рен Женгфей – финансовият директор на Huawei Мън Уанджой, пък бе арестувана в Канада през декември и е изправена пред екстрадиране в САЩ. И днес Женгфей настоя, че нейното задържане е политическо. 
Коментари: 0