Huawei води тиха 5G революция в Швейцария

Компанията помага за внедряването на „умни“ гривни за крави

Huawei води тиха 5G революция в Швейцария

Снимка: Unsplash

1972 ~ 2 мин. четене
Тиха 5G революция, ръководена от Huawei Technologies, се разгръща в сърцето на Европа – в малкото швейцарско селце Таникон, пише Bloomberg, уточнявайки, че става дума за използването на специални „умни“ каишки за крави. 

Устройствата заместват досегашните камбани, слагани на животните. Те са свързани в тестова безжична 5G мрежа, създадена от швейцарския телекомуникационен оператор
Sunrise Communications Group AG и Huawei. 

„Бихте могли да го наречете Fitbit за крави“, дава пример Александър Лерман, оглавяващ звеното на Sunrise за ново развитие на бизнеса и интернет на нещата. Решението позволява на земеделските производители да получат контрол и пълна картина за здравословното състояние на животните по всяко време. 

Проектът се случва докато в същото време останалите страни в Европа са се заели да решават дали да използват 5G оборудването на Huawei в бъдещите си мрежи на фона на натиска от САЩ. 

Различни предприятия в Швейцария – от летището в Цюрих, националната пощенска служба и жп линиите до гигантите Nestle и Zurich Insurance Group AG – или имат, или предвиждат създаването на частни мрежи със Sunrise, чийто изключителен доставчик е Huawei.

„Швейцарското правителство направи много неутрална и обективна оценка на Huawei и те стигнаха до извода, че няма значими други рискове, включващи технологията и Huawei като компания“, заяви в интервю главният изпълнителен директор на Sunrise Андре Краузе. 

Той все пак признава, че ако репутацията на Huawei продължи да страда, „това може да окаже влияние и върху нас на някакъв етап“. 

Залозите са големи, стане ли дума за мрежите от ново поколение, които ще създадат предпоставки за използването на автономни превозни средства, извършването на отдалечени хирургически операции, комуникация между машини и роботи и пр. 

Швейцария е първата държава в Европа, започнала да използва търговска 5G мрежа макар и с ограничения, включително заради опасенията за здравето. Засега голяма част от проектите с участието на Huawei в страната са в сферата на индустриалното използване на 5G, или частни мрежи. 

Коментари: 0