Испания, Норвегия и Унгария също гонят руски дипломати (обновена)

Австрия обаче няма да гони руски дипломати

Испания, Норвегия и Унгария също гонят руски дипломати (обновена)

Снимка: Pixabay

Още три държави от Европа ще изгонят руски дипломати в отговор на атаката с бойно отровно вещество в Англия, за която британското правителство обвинява Москва. 

Испания ще изгони двама руски дипломати, се казва в съобщение на външното министерство в Мадрид, разпространено днес и цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес. 

Според испанското външнополитическо ведомство атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му на 4 март е факт "с огромна тежест и представлява сериозна заплаха за нашата колективна сигурност и международното право". В разпратеното по имейл съобщение до медиите не се посочва кои дипломати ще бъдат експулсирани, но се отбелязва, че те вече са уведомени да напуснат страната. 

Норвежкото министерство на външните работи обяви днес, че ще изгони един руски дипломат в отговор на атаката с нервнопаралитичен газ срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия във Великобритания.

Унгария също обяви, че ще изгони един руски дипломат.

Австрия няма да експулсира руски дипломати в рамките на "аферата Скрипал". Това обяви австрийското правителство днес, като уточни, че иска да запази в качеството си на "неутрална страна" възможността за диалог с Кремъл.

"Ние подкрепяме решението за отзоваване на посланика на ЕС в Москва, но няма да вземем мерки в национален план", се казва в общо изявление на консервативния канцлер на Австрия Себастиан Курц и на министърката на външните работи от Австрийската партия на свободата Карин Кнайсъл.

"Искаме да запазим отворени каналите за комуникация с Русия", се допълва в документа. В него се подчертава, че "Австрия е неутрална страна и се смята като мост между Изтока и Запада".

САЩ и над десет европейски страни вече обявиха координирано изгонване на руски дипломати заради атаката с нервнопаралитично вещество в английския град Солсбъри.

АП изброява и другите страни, съобщили днес, че гонят определен брой руски дипломати: САЩ (60), Великобритания (22), Канада (4; отказани 3 кандидатури за нов дипломатически персонал), Украйна (13), Германия, Франция и Полша (по 4), Чехия и Литва (по 3), Испания, Холандия, Дания, Италия и Албания (по 2), Швеция, Хърватия, Румъния, Финландия, Естония и Латвия (по 1). Освен това Белият дом каза, че предстои да бъде закрито руското консулство в Сиатъл. 
Коментари: 0