IKEA дава на работниците във Великобритания по 1200 паунда за Коледа

Компанията раздава общо 108 млн. евро на служителите си по цял свят

IKEA дава на работниците във Великобритания по 1200 паунда за Коледа

Работещите в IKEA във Великобритания ще получат по 1200 паунда премия за коледните празници. Шведската компания е отделила 108 млн. евро като част от схемата за лоялност към фирмата, които ще раздаде на служителите си по цял свят. Парите ще бъдaт добавени към пенсионните фондове на работниците, съобщава Independent.

„Искаме да бъдем невероятно място за работа, където хората са щастливи, просперират и искат да останат. Знаем, че преди всичко нашите колеги искат да работят за нас, защото ние сме компания, която се основава на ценности с акцент върху развитието“, заяви Карин Бергман, мениджър човешки ресурси в IKEA пред в. The Local.

Въпреки това бонус схемите в IKEA все още изостават от тези в британските търговски вериги John Lewis and Waitrose, които плащат на служителите си средно по 1585 паунда. За целта е отделен фонд от 145 млн. паунда. Сумата обаче е намаляла през последните години, което се дължи на по-ниските печалби. За разлика от IKEA John Lewis дава премиите на служителите си в брой.

IKEA е първият национален търговец на дребно, който въведе минимално заплащане във Великобритания. Служителите на компанията в Лондон получават по 9.75 паунда на час, а тези в останалите градове на Острова – по 8.45.

Компанията преструктурира работното време, така че служителите да получават по поне 1 пълен почивен уикенд месечно. „Ако се чувствате добре у дома, ще сте в по-добро разположение на духа по време на работа. Това се отразява на нашите клиенти“, заяви Гилиън Дрейкфорд, оперативен мениджър на IKEA за Великобритания.

Коментари: 0