Инфлацията в България се ускорява през юни

Огромна част от средното повишение на цените се дължи на двуцифрените ръстове при горивата и автомобилите

Инфлацията в България се ускорява през юни

Снимка: Economic.bg

1824 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Годишната инфлация в България през юни продължава да се ускорява, но вече с по-скромен темп спрямо трите месеца по-рано. Националната статистика показва, че за първия активен летен месец поскъпването на кошницата от основни стоки и услуги в страната достига 2.7% на годишна база. В същото време на месечна база се наблюдава минимално понижение на цените, т.е. дефлация – в размер на 0.2%. Това е и първата месечна дефлация за страната от септември 2020 г.

За сравнение миналия месец годишната инфлация бе 2.5%, а месечната – 0.1%.

Ускорената инфлация продължава да се дължи основно на автомобилните (24%) и газообразни горива (37.6%) и олиото (26.2%).

Припомняме, че миналата година сривът на петролните цени понижи съществено цените на горивата, а споразумението с „Газпром“ от април 2020 г. свали и цените на природния газ. Така базата за сравнение с миналата година обяснява двуцифрените ръстове сега. Колкото до олиото, поскъпването му до известна степен се дължи на слаба реколта на основните експортни пазари, както и на растящо търсене – отчасти от производители на биодизел.

Съществено поскъпване се наблюдава и при пакетните услуги за почивка в началото на летния сезон – с 11.8%. Услугите за ремонтни дейности също продължават да вървят нагоре и на годишна база поскъпват с 8%, а на месечна – с 2.8%. Темпът на нарастване цените на велосипедите също не се забавя и записва рекорди на десетгодишна база с ръст от 8.1%.

Спрямо миналата година поевтиняват самолетните билети – с 8.4% и телефоните със 7.8%.  Цените на автомобилите също се понижават на годишна база – с 2.6%, но това е далеч от осемпроцентните спадове, отчитани миналата година.

На месечна база зеленчуците и плодовете поевтиняват сезонно съответно с над 5% и 3%. Газообразните и автомобилните горива скачат съответно с 8.3% и с 0.5%. Малките електрически уреди поскъпват с 2% спрямо май, а стоки като компютри и лаптопи поевтиняват за месец с малко над 1%.

Подкрепи Economic.bg