Инфлацията в Турция падна от 15-годишния връх

Турската лира обаче изненадващо поевтиня

Инфлацията в Турция падна от 15-годишния връх

Снимка: Maxpixel

Инфлацията в Турция за пръв път от седем месеца насам се е понижила. Докато през октомври тя удари 15-годишен връх, достигайки 25.24%, то през ноември тя се е понижила с 3.62 пр. п., сочат данните от турския статистически институт.

Данните за ноемврийската инфлация надминават очакванията на анализаторите, които прогнозираха тя да е 23.5%. Това е показало допитване сред 16 икономисти, проведено от турската информационна агенция Anadolu. Най-голям спад на турската инфлация се наблюдава в сектора на транспортните услуги, а на второ място са мебелите и битовите стоки.

Според турския финансов министър Берат Албайрак тенденцията за понижаване на инфлацията в югоизточната ни съседка ще продължи. В изказването си под формата на публикация в Twitter той коментира, че подобряването на инфлацията е доказателство за протичащите процеси по ребалансиране на турската икономика. Албайрак добавя, че правителството очаква да постигне целите си за инфлацията в страната през 2018 г., заложени в новата икономическа програма на страната.

Изненадващо на фона на добрата новина курсът на турската лира се понижава спрямо тези на долара и еврото. Към 15:10 ч. българско време турската валута се търгуваше с 0.55% понижение спрямо американската и с близо 0.50% спрямо европейската.
Коментари: 0