Инженерният център на Bosch расте и отваря втори офис в София

Компанията активно наема служители и до края на 2021 г. техният брой ще се увеличи до 450

Инженерният център на Bosch расте и отваря втори офис в София

Снимка: Bosch

10523 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Инженерният център на германския гигант Bosch в България успя да се разрасне три пъти и след само две години дейност да обяви отварянето не втория си офис тук. Както първия, този също ще се намира в София Тех Парк. Той ще бъде разположен в новопостроената там Synergy Tower, разгръщайки се на 5500 кв.м площ.

Само преди година в центъра бяха заети над 250 души. Звеното обаче продължава да се разраства и да наема нови специалисти. Планът е до края на тази година броят на служителите да се увеличи до над 450.

Започнахме през 2019 г. с по-малки проекти, а в момента разработваме цялостни продукти. Екипът ни расте с всяка следваща година, експертизата – също. Целта ни е да поемаме все по-голяма отговорност и да работим в области с по-широка приложимост, като същевременно активно търсим и нови възможности“, коментира Константин Конов, управляващ директор на Бош Инженеринг Център София.

За двете си години съществуване центърът се утвърди в разработването на различни иновативни проекти и технологии за автомобилната индустрия. Софтуерните разработчици се занимават със системи за „умно“ шофиране, базирани на безпилотни технологии с изкуствен интелект. Групата на Boch има значителен дял и в производството на механизми за задвижване на електрически велосипеди. 

Целта на Центъра е да се превърне в хъб, от който да излизат цялостни продукти, което е свързано със създаването на отдели за хардуер и механичен дизайн. Такова звено вече има от миналата година.

В началото на 2021 г. Bosch обедини в глобален мащаб над 17 000 експерти в сферата на хардуерното и софтуерното инженерство за разработка на компютри, сензори и управляващи блокове за всички автомобилни системи в нова дивизия за интердисциплинарни компютърни системи. Новосъздаденото звено избра за основен партньор именно Бош Инженеринг Център София, което също обяснява бързото разрастване на софийския хъб. 

Bosch в България 

130-годишният гигант работи в България от над четвърт век. Компанията присъства тук чрез няколко дружества. Най-старото е „Роберт Бош“, което стартира през 1993 г. През 2010 г. е основано „БСХ Домакински уреди България“, а шест години по-късно и „Бош софтуер иновейшънс“ (след придобиването на софтуерната фирма ProSyst).

Подкрепи Economic.bg