Ирак предаде на Русия 4 жени и 27 деца от „Ислямска държава”

От 2014 г. нататък хиляди чужденци отидоха да воюват за \"Ислямска държава\" в Ирак и Сирия

Ирак предаде на Русия 4 жени и 27 деца от „Ислямска държава”

Снимка: БТА

1332 ~ 2 мин. четене

Иракските власти предадоха на Русия 4 жени и 27 деца, заподозрени във връзки с терористичната групировка „Ислямска държава”. Това съобщи иракският телевизионен канал „Ас Сумария”, цитиран от БТА.

След поразяването на групировката иракските власти съдят стотици чужденци, задържани заедно с още стотици техни деца от август.

„Ирак предаде на Русия 27 деца и четири жени, които са били подведени да се присъединят към „Ислямска държава”, заяви пред репортери говорител на външното министерство в Багдад.

Жените и децата са били разследвани от властите, които са установили, че те не са участвали в „терористични действия срещу цивилни или иракските сили за сигурност”, каза той. Говорителят добави, че „те ще бъдат съдени в Русия за незаконно влизане в Ирак”.

От 2014 г. нататък хиляди чужденци отидоха да воюват за "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. От чужбина дойдоха - или бяха доведени - и много жени, за да се присъединят към джихадистите.

През август над 1300 жени и деца се предадоха на кюрдските сили, след като правителствените войски изгониха джихадистката групировка от северния иракски град Тал Афар. Броят им нарасна до около 1700, след като в хода на операциите срещу ислямистите според хуманитарни служители са се предали или са били заловени още чуждестранни граждани.

През декември иракските власти обявиха победа над "Ислямска държава" и започнаха процеси срещу чуждестранните бойци и техните семейства, за които се приема, че са били в заговор с джихадистите. Според иракския закон за борба с тероризма подпомагането и членството в "Ислямска държава" се наказва с доживотен затвор или смърт.

От януари Багдадският наказателен съд е осъдил две жени на смърт за членство в групировката: германка и туркиня. В неделя същият съд осъди на доживотен затвор девет туркини и една азербайджанка. Всички присъди подлежат на обжалване.

Подкрепи Economic.bg