Испания очаква кибератаки по време на изборите в Каталуния

Страната има готовност да се противопостави на опити на хакери за манипулация на вота

Испания очаква кибератаки по време на изборите в Каталуния
456 ~ 1 мин. четене

Властите на Испания очакват и са готови да отблъскват възможни кибератаки по време на изборите в Каталуния на 21 декември, пише местната агенция Europa Press, цитирана от ТАСС.

Испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо изрази увереност, че изборният ден ще премине нормално, но добави, че Мадрид има готовност да се бори срещу потенциални хакерски атаки, целящи провал на изборите.

На 27 октомври каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяване на независима република. В отговор испанският Сенат (горната камара на парламента) одобри молба от страна на Мадрид да бъде задействан чл. 155 от Конституцията на страната, който никога преди не беше задействан и който позволи ограничаване на самоуправлението на Каталуния.

След като чл. 155 беше приложен, испанският премиер Мариано Рахой отстрани от длъжност премиера на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон, както и всички членове на правителството. Рахой също така разпусна каталунския парламент и насрочи за 21 декември избори в Каталуния.

Подкрепи Economic.bg