КЕВР ще приеме по-малко поскъпване на водата

Първоначалното увеличение на цената на водата намаля с няколко пункта в 14-те области на страната

КЕВР ще приеме по-малко поскъпване на водата
800 ~ 2 мин. четене

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще приеме по-малко поскъпване на водата в различните региони на страната спрямо предварително обявените числа. Това бе обявено от прес офиса на омбудсмана Мая Манолова, която е един от най-големите противници на значителното поскъпване на водата - между 3 и 20% в различните области, което трябва да влезе в сила от 1 януари 2018 г.

Комисията е признала, че при определянето на новите цени е направена грешка и е взета по-висока стойност на инфлацията, отколкото е трябвало. В становището си до председателя на комисията Иван Иванов от 11 декември 2017 г., както и в редица свои медийни изявления, тя беше категорична, че КЕВР манипулативно използва числата в интерес на ВиК операторите, което доведе до драстичното увеличение на цената на водата в 14 области. 

Манолова аргументира твърденията си с факта, че вместо КЕВР да вземе инфлацията за периода януари-октомври 2017 г., която е 0.7%, регулаторът е взел предвид справка от декември 2016 г. до края на октомври 2017 г. – 1.9%. Омбудсманът посочва също, че инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.

Преди намесата на омбудсмана КЕВР предвиждаше повишението в Ямбол да бъде 20%, във Враца - 13%, Бургас - 12% и София – 9.3%. За Ямбол това е второ увеличение на водата за два месеца. В Пловдив цената се вдига с 2.9%, в Смолян с 4.5%. Сега тези стойности са коригирани надолу (виж инфографиката).
Във вторник Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира заради повишените цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2018 г.

Мая Манолова коментира, че до драстичния скок нямаше да се стигне, ако КЕВР не беше използвала избирателно изследване на Националния статистически институт (НСИ) за средно месечните доходи на домакинствата, в което данните са 100% по-високи, спрямо аналогично такова, отново публикувано на сайта на НСИ. Омбудсманът е убедена и настоява, че ако се вземат по-ниските данни от изследването на националната статистика, увеличението ще е далеч по-поносимо, а в три области – Монтана, Кърджали и  Силистра, изобщо не би трябвало да има увеличение на цената на водата.

Подкрепи Economic.bg