ИТ секторът обучава по 6 хил. ученици на година

За 2-3 години учениците могат да станат специалисти по програмиране.

ИТ секторът обучава по 6 хил. ученици на година
ИТ секторът иска да обучава по 6 хил. ученици на година. Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева с ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании. 

Бизнесът възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение, съобщиха от пресцентъра на просветното министерство. 

"ИТ бройките в университетите не достигат за бизнеса и затова се обръщаме към средното образование", посочи Стамен Кочков, председател на БАСКОМ. Според него в рамките на 2-3 години учениците могат да станат специалисти по програмиране.

"Асоциацията също иска да подготвя учители за системата. Бизнесът разработва три пилотни проекта в Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, в Математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София. За целта ще отделим и собствен финансов ресурс до 500 хил. лева", каза Кочков. 

БАСКОМ настоява държавата да подкрепи финансово разширяването на проекта до създаването на 20% в страната. Освен това да бъдат обхванати и учениците извън професионалното образование.
Коментари: 0