Италианските ученици първи ще учат за климатичните промени

Традиционните учебни предмети също вече ще се изучават през призвата на устойчивото развитие

Италианските ученици първи ще учат за климатичните промени
От следващата година Италия ще стане първата държава в света, която въвежда задължително изучаване на изменението на климата и мерките за устойчиво развитие, заяви министърът на образованието Лоренцо Фиорамонти пред Reuters.

Депутатът от движение „Пет звезди“ е сред най-явните привърженици на зелените политики. Той се сблъска с остри критики от опозицията през септември затова, че насърчава учениците да бягат от училище, за да участват в протести за климата. 

По думите на Фиорамонти, от началото на следващата учебна година във всички държавни училища ще се въвеждат 33 часа годишно, почти един час на учебна седмица, посветени на проблемите с изменението на климата. Много традиционни предмети, като география, математика и физика, също ще се изучават от гледна точка на устойчивото развитие, заяви министърът, който е бивш професор по икономика в Южноафриканския университет в Претория. 

„Цялото министерство се променя, за да превърне устойчивостта и климата в център на образователния модел“, заяви Фиорамонти и добави: „Искам да направя италианската образователна система първата, която поставя средата и обществото в основата на всичко, което научаваме в училище”.

42-годишният Фиорамонти е автор на няколко книги, които твърдят, че брутният вътрешен продукт вече не трябва да се използва като основна мярка за икономическия успех на страните. Предложенията му за нови данъци върху самолетните билети, пластмасовите и сладките продукти за събиране на средства за образование бяха силно атакувани от критиците, които заявиха, че италианците вече са нагърбени със свръхданъци. След това той предизвика ярост от консерваторите, когато предложи да бъдат премахнати кръстове от италианските класни стаи, за да се създаде по-приобщаваща среда за нехристияните.

Въпреки критиките правителственият бюджет за 2020 г., представен на парламента тази седмица, включва както данък върху пластмасата, така и нов налог върху сладките напитки. „Бях осмиван от всички и получих отношение като към селския идиот. Но няколко месеца по-късно правителството използва две от тези предложения и ми се струва, че все повече хора са убедени, че това е пътят,” каза Фиорамонти.

Проучванията показват, че 70-80% от италианците подкрепят данъчното облагане на захарта и полетите, каза той и добави, че законодателите от коалицията са го уверили, че ще внесат изменения в бюджета по предложението му за повишаване на цените на самолетните билети, преди той да бъде одобрен до края на годината.
Коментари: 0