Италия също обмисля пълна блокада за празниците

По-рано този месец страната забрани пътуванията между градовете за Коледа и Нова година

Италия също обмисля пълна блокада за празниците

Снимка: БТА

2807 ~ 1 мин. четене

Италия обмисля по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса по време на коледните и новогодишните празници, тъй като има опасения, че през януари може да има отново ръст на новите инфекции. След като някои ограничения, които бяха въведени миналия месец, отпаднаха, тълпи от хора излязоха по улиците за предпразнично пазаруване. В събота обаче Италия беше държавата в Европейския съюз с най-много жертви от вируса.

Коронавирусът по света

Правителството може да реши да въведе вечерен час, забрана за излизане от домовете по несъществени причини, както и затваряне на магазини, барове и ресторанти. Обмисля се тези мерки да бъдат въведени от 24 декември и да продължат до 2 януари, като през това време ще могат да работят само магазините, които продават стоки от първа необходимост, съобщават италиански медии.

Ако решението бъде взето, то Италия ще последва Германия, която вчера също реши да въведе пълен локдаун от сряда, 16 декември до 10 януари.

„Тълпите са неоправдани, ирационални, безотговорни“, заяви министърът на регионалните въпроси Франческо Боча пред италианския всекидневник La Repubblica. Той смята, че „бизнесът и здравето в момента не са съвместими“, добавяйки, че подкрепя решението на Германия.

По-рано този месец правителството реши да забрани движението между градовете за Коледа и Нова година. Освен това остава в сила вечерният час от 22:00 до 05:00 ч, като в новогодишната нощ той ще продължи до 07:00 ч.

В момента рecтopaнтитe в няĸoи peгиoни нa cтpaнaтa, тeзи, ĸoитo ce нaмиpaт в жълтия peгиoн (c yмepeн pиcĸ) мoгaт дa paбoтят дo 18:00 ч, нo в ocтaнaлитe peгиoни – cъc cpeдeн и виcoĸ pиcĸ, тe мoгaт дa paбoтят caмo в peжим нa дocтaвĸи пo дoмoвeтe.

Подкрепи Economic.bg