Италия прие бюджет „за премахване на бедността“

Популисткото правителство не се отказва от идеята си за безусловен базов доход за безработните

Италия прие бюджет „за премахване на бедността“

Италианският премиер Джузепе Конте и икономическият министър Джовани Триа

Снимка: БТА

972 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Италианското популистко правителство на премиера Джузепе Конте постигна съгласие да се направят разходи „за премахване на бедността”. Това предвижда първият бюджет на сегашните управляващи от идването им на власт през юни тази година.

Управляващите партии „Пет звезди” и „Лига” обявиха, че са се споразумели да заложат бюджетен дефицит в размер на 2.4% от брутния вътрешен продукт (БВП). Освен това правителството ще продължи с идеята за въвеждане на безусловен базов доход за безработните.

Чрез новия бюджет италианските управници отхвърлят искането от страна на Брюксел Италия да спре нарастването на външния си дълг. Новият бюджет представлява и поражение за икономическия министър Джовани Триа, който настояваше за понижаване на държавните разходи. Той  се стремеше да ограничи бюджетния дефицит до под 2% от БВП, за да се избегне ръст на външния дълг на Италия, който е в размер на 2.3 трлн. евро.

Колегите на Триа обаче искаха да разполагат с повече средства, за да могат да изпълнят популистките си предизборни обещания, които включваха въвеждането на безусловен базов доход, намаляване на данъците и отказване от планираните по-високи пенсионни възрасти за мъжете и жените. След новината, че правителството е приело новия бюджет, италианските медии публикуваха, че президентът Серджо Матарела е призовал Триа да не подава оставка.

Решението на Италия какъв да е следващият ѝ бюджет е далеч от лимита, определен от ЕС, бюджетният дефицит на страните членки да е до 3% от БВП. Рим обаче беше обещал на Брюксел значително да намали външния си дълг. Въпреки че Италия е третата най-голяма икономика в Еврозоната, дългът ѝ е вторият най-голям след този на Гърция.

Преди идването на власт на популистките партии „Пет звезди” и „Лига” дясноцентристкото правителство на Паоло Джентилони се стремеше към бюджет дефицит от 0.8% от БВП. Сега обаче заложеният от новото правителство бюджет дефицит за 2019, 2020 и 2021 г. е 2.4% от БВП.

Подкрепи Economic.bg