Изплатени са първите грантове за малките фирми

Средства бяха изплатени на 807 компании

Изплатени са първите грантове за малките фирми

Снимка: Economic.bg/Архив

Антония Симова Автор: Антония Симова

Направени са плащанията към първата група микро- и малки фирми, сключили договори за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за преодоляване на икономическите последствия от пандемията. 

От данните на уебстраницата на програмата става ясно, че от първата оценителна сесия от 8 юни одобрение за грантовете са получили 881 фирми, а от тях договори са сключени със 880. Първите изплатени средства обаче са към 807 предприятия, става ясно от информацията, без да се уточнява разминаваното. 

Средствата, отпуснати по програмата, са в размер между 3000 и 10 хил. лв. и са с цел преодоляване на икономическите последствия от пандемията Covid-19.

Междувременно вече одобрени по програмата са 3474 микро и малки фирми за грантове на обща стойност 29.2 млн. лв. Това означава, че отговорилите на изискванията фирми средно ще получат по 8405 лв. Данните показват още, че до момента са разгледани около 14% от кандидатурите – два месеца, след като мярката бе обявена от министър-председателя Бойко Борисов и месец и половина, след като кандидатстването по нея стартира.

Статистиката показва, че отказите по програмата са приблизително 13%. Бюджетът на антикризисната мярка за бизнеса е близо 200 млн. лв., а само в рамките на дни кандидатстването по нея бе прекратено заради изчерпания ѝ бюджет вследствие на големия интерес от малкия бизнес. Условията, за да получат безвъзмездните средства, са фирмите да са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот през април спрямо средния месечен оборот от 2019 г. Също така кандидатите трябва да са с персонал до 50 служители, регистрирали и осъществявали търговска дейност преди 1 юли 2019 г. и за изминалата година да имат минимален оборот от 30 хил. лв.

Със средствата се допуска да се покрият най-неотложните нужди като наем, консумативи и суровини. Може да бъдат използвани и за разходи за персонал – за възнаграждения и за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя, но с изключение на служители, за които се ползва мярката „60/40“.

Тази седмица Европейската комисия одобри проекта за безвъзмездно финансиране и за средните предприятия, след като условията по него бяха съществено променени.

Коментари: 0