Кацаров: Обсъжда се ваксинацията да се стимулира с парични ваучери

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, заяви служебният здравен министър

Кацаров: Обсъжда се ваксинацията да се стимулира с парични ваучери

Снимка: Красимир Свраков

2669 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират. Това заяви пред NOVA здравният министър д-р Стойчо Кацаров, пояснявайки обаче, че към момента такова решение не е взето.

Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лв.“, коментира Кацаров.

Той заяви, че ваксинационната кампания у нас не върви с прогнозните темпове и се обмислят различни варианти тя да бъде стимулира.

„Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти, влизаме в "червената" зона. При ръст от 25 пъти, влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте, така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването.

По думите му нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради Delta варианта. Здравният министър обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран.

Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100%, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров.

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров. „Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”, каза още здравният министър. По думите му е редно персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.

Подкрепи Economic.bg