Конкурсът \"Мистър и Мисис Икономика\" през годините

Вижте над 20-годишната история на най-емблематичните бизнес награди

Конкурсът \

Снимка: Economic.bg

Идеята за организиране на национален конкурс „Мистър и Мисис Икономика“ се заражда още през май 1990 г. Името е повлияно от бурно зараждащите се по това време различни конкурси с приз „Мис“ и „Мистър“.

Надпреварата цели да отличи личността, която през съответната година има най-голям принос в развитието на икономиката, чрез стопански решения и резултати в дадена икономическа сфера.

Инициативата бе приета много добре от зажаднялото за свободна изява общество през 90-те години. Редакционният екип на списанието силно вярва, че икономистите заслужават обществена оценка и признание, особено след започващия преход към пазарна икономика.

За първи път намеренията на редакацията да организира конкурса „Мистър и Мисис Икономика“ са публикувани в Списание Икономика през август 1990 г. Наградата е изработена от известния български скулптор Ставри Калинов.

Регламентът тогава предвижда номинирани от читателите, експертите и редакционния екип кандидатури, които се разглеждат от редакционната колегия и редакционния съвет на изданието и от тях се избира най-достойният.

През годините конкурсът „Мистър и Мисис икономика“ е усъвършенстван, а към днешна дата е най-значимият икономически форум, провеждан след промените в България.

През 20-годишната си история, призът е връчван на предприемачи, икономисти, финансисти, допринесли в най-голяма степен за развитието на българската икономика.

Тази година наградите ще бъдат раздадени в 10 категории, а победителите ще бъдат избирани от жури, съставено от членовете на Управителния съвет на КРИБ, а номинациите ще се приемат от КРИБ. Церемонията по награждаването ще се проведе в хотел "Маринела" на 30 ноември от 19:00 часа. 

Коментари: 0