McDonald’s съди Флоренция за 20 млн. долара

Градската управа е забранила на веригата да отвори обект на централния площад

McDonald’s съди Флоренция за 20 млн. долара
336 ~ 2 мин. четене

Американската верига за бързо хранене McDonald’s подаде съдебен иск за почти 20 млн. долара срещу кметството във Флоренция, след като на компанията беше отказано да отвори свой обект в историческия център на града.

Компанията планираше да открие ресторант на „Пиаца дел Дуомо“, едно от най-посещаваните места в Европа и дом на 800-годишната катедрала Дуомо, съобщава в. Independent.

Съгласно новите разпоредби заведенията за бързо хранене нямат място в историческият център на града. Ресторантите в района трябва да предлагат единствено „типични продукти“ от града или региона, в който се намира – Тоскана.

Кметът на Флоренция Дарио Нардело е отказал молбата на McDonald’s през лятото, а миналия месец решението му е било потвърдено от специална комисия, отговаряща за историческото наследство на града на Медичите.  

McDonald’s има правото да подаде молба, но и ние имаме право да им откажем“, заяви Нардело. Той добави, че иска да подкрепи „традиционния бизнес“ в района.

По думите му градските власти нямат никакви предразсъдъци към веригата за бързо хранене и са й разрешили да открие свои обекти на други места във Флоренция.

От McDonald’s обаче са бесни, тъй като са положили големи усилия, за да се впишат в законовите изисквания. Те вече са подали иск на стойност почти 20 млн. долара в италианския административен съд, който отговаря за разрешаването на подобни казуси. Сумата се равнява на очакваните загуби, които ще понесе компанията през следващите 18 години заради решението на градската управа.

Според веригата разпоредбите са дискриминационни и вредят на свободата на частната инициатива, което е в ущърб на всички. Интересното е, че McDonald’s вече има 4 ресторанта, които се намират на няколко минути пеша от градския площад.

Това не е първия път, в който желанието на компанията да отвори свой обект на историческа локация предизвиква гнева на местните хора.

Миналия месец католически кардинали възразиха срещу идеята веригата да отвори ресторант непосредствено до площад „Свети Петър“ във Ватикана.

„Подобно решение е спорно, перверзно. То по никаккъв начин не зачита архитектурните традиции на един от най-характерните площади, които гледат към колонадата на Свети Петър“, заяви Елио Сгрека пред в. La Republicca.

Подкрепи Economic.bg