Какви са мненията в интернет относно заплатите на българите

Neticle представя данни за медийните изследвания на заплатите в България

Какви са мненията в интернет относно заплатите на българите
2792 ~ 2 мин. четене

Минималната заплата в България от януари тази година стана 510 лв. Въпреки това страната ни е с най-ниското заплащане сред държавите членки в ЕС. Това е и причината българските заплати да се споменават в негативен контекст в медиите през този период. 


Новини

5% от споменаванията на темата са на начална страница, показва проучване на Neticle за медийните изследвания на заплатите в България. Най-активно е писано по темата в периода 13-14 февруари, когато излязоха данните на НОИ за промените в заплащането у нас през 2017 г. Основна тема е увеличението на средната работна заплата. 

Една от позитивните новини е, че през последното тримесечие на 2017 г. средното заплащане в страната се е увеличило с 10% спрямо същия период на предходната година. Най-малко са получавали работещите в сферата на туризма и строителството, а най-много - в ИТ бизнеса. Над средното ниво са получавали служителите във финансовия и енергийния сектор. 

Друга важна новина от периода, отразена в българските медии, е увеличението на депутатските заплати. Според статистиката депутатската заплата вече е с 297 лв. по-висока, като увеличението се дължи и на увеличението на заплатите в държавната администрация. 


В онлайн медиите отношението по темата първоначално е неутрално, но по-късно става негативно след излизането на резултатите за минималните заплати в страните от ЕС, когато става ясно, че минималното заплащане в България е 10 пъти по-ниско от Люксембург, страната с най-високата минимална заплата в ЕС. Тази новина е посрещната негативно от онлайн общността, което генерира много негативни споменавания по темата. Социални медии

През периода 13-15 февруари са генерирани най-много статии за заплащането в страната. Основни източници на резултати в социалните медии са Фейсбук (51%) и коментарите под статиите (15%). Делът на коментарите във форумите е едва 5%.

Една четвърт от от отразяванията на заплатите в страната са в онлайн медиите, останалите са в социалните медии.

 


Най-коментирани теми

Българите говорят най-много за заплатите в групите за търсене на работа, показва още проучването. Те обикновено сравняват възможностите за работа у нас с тези в чужбина. В тези групи най-активно се говори за това къде и колко може да се печели в отделните професии. 

Минималните заплати са гореща тема в онлайн медиите. Често споменавани професии, в които заплащането е ниско, са здравеопазването, туризма и др. Негативни коментари поражда и фактът, че заплащането на 70% държавните служители е под средното ниво за страната. 

Потребителската общност подлага на съмнение и данните на НСИ относно факта, че средната заплата в страната е над 1200 лв. 

Подкрепи Economic.bg