Какво колекционира Роман Абрамович

Руският милиардер купува имоти, яхти, самолети и изкуство

Какво колекционира Роман Абрамович

Руският милиардер Роман Абрамович, собственик на футболния отбор Челси от Обединеното кралство, е известен със своята колекция от суперяхти, луксозни автомобили, частни самолети и домове по целия свят.

Wall Street Journal навремето нарече тази колекция от екстравагантни притежания "Империята на Роман” (The Roman Empire), което на английски означава и „Римската империя".

Навремето най-богатият човек в Русия, Абрамович успява да натрупа сериозно лично богатство. 51-годишният милиардер е най-големият акционер на "Евраз", вторият по големина производител на стомана в Русия, и притежава дялове в най-големия производител на рафиниран никел в света, според Блумбърг.

През 2008 г. богатството на Абрамович е най-високо и възлиза на 23,5 млрд. долара, съобщава Forbes. Днес неговото нетно състояние се изислява на между 11,6 млрд. и14,1 млрд. долара, според различните източници.

Ето как Абрамович харчи милиардите си.

51-годишният милиардер става високопоставен фигура във Великобритания, след като през 2003 г. придобива футболен клуб Челси.

Абрамович купи футболния отбор преди 15 години от дългогодишния председател Кен Бейтс за 233 милиона долара.

Челси е един от най-скъпите футболни отбори в света със средна годишна оценка от 135 милиона долара.

През септември 2018 г. се появиха съобщения в медиите, че Абрамович е готов да продаде отбора при оферта от 3,9 милиарда долара.

По-голямата част от огромното състояние на Абрамович идват от приходите от продажбата на руски държавни активи след падането на Съветския съюз, според Блумбърг.

През 2003 г. той продава 26% от акциите на руската авиокомпания „Аерофлот” на Националната резервна банка, а след това продаде алуминиевите си активи за над 2 млрд. долара.

Днес Абрамович притежава мажоритарен дял от „Евраз”, вторият по големина производител на стомана в Русия. Той притежава и дялове в най-големия производител на никел в света – „Норильский Никель”.

Абрамович е бил женен три пъти и има 7 деца.

През 2017 г. Абрамович обявява развода си със съпруата си Дария Жукова, с която бяха женени 10 години и имат 2 деца.

Двойката съосновава Гаражния музей на съвременното изкуство в Москва и културния център на остров Ню Холанд в Санкт Петербург.

Разводът им се счита за един от най-скъпите в историята, заради поделянето на съвместния им бизнес в Русия, обширна колекция от произведения на изкуството, мега-имение в Горен Ийст сайд в Ню Йорк и други общи активи.

Абрамович и Жукова имат син Аарон и дъщеря Леа.

Преди това милиардерът е бил женен за Ирина Маландина в продължение на 16 години. Двамата имат 3 дъщери - София, Анна, и Арина и двама сина – Иля и Аркадий.

Когато двамата сключват брак през 1991 г., Абрамович все още не е натрупал голямо богатство, но при развода им през 2007 г. то е на стойност 18,7 млрд. долара. Въпреки че руските съдилища обикновено присъждат на съпругата половината от богатството, създадено по време на брака, Маландина се споразумява за 300 милиона долара, или едва 1,6% от състоянието на Абрамович.

Първият брак на Абрамович с Олга Юревна Лисова трае три години, от 1987 до 1990 година.

От 2003 г. до 2008 г. Абрамович е губернатор на отдалечената арктическа провинция Чукотка, през което време той влага 1,3 млрд. долара от собствените си пари в региона.

Абрамович има жилищни имоти по целия свят, включително дом на стойност 118,4 милиона долара в Кенсингтън Палас Гардънс в Лондон, район, наречен "Улицата на милиардерите".

През май 2018 г. бе съобщено, че той е получил израелско гражданство и ще се премести в Тел Авив, след като е изправен пред необичайно отлагане при подновяването на британската му виза.

През последните години Абрамович е дал 96 млн. долара за покупката четири къщи в Горен Ийст сайд в Ню Йорк, с планове да ги превърне в едно мегаимение. Той също така е купил още един имот на два пресечки. Но през септември 2018 г. бе съобщено, че той е продал на бившата си съпруга Жукова четири от петте имота, всички един до друг на Източна 75-та улица, за 91,4 млн. долара. Причината – на негово име жилищата могат да бъдат отнети от правителството, ако той попадне под санкции.

Абрамович има и луксозен дом в Антиб, на френската Ривиера. Той купува замъка Chateau de la Croe, който гледа към Средиземно море, през 2001 г. Според информациите, той е дал още 40 млн. долара за реновация. Френски съд постанови през септември 2018 г., че Абрамович е декларирал по-ниска стойност на ваканционния имот и така е платил по-нисък данък за него през 2006 и 2007 г.

През 2009 г. милиардерът прибавя към имотното си портфолио и имение за 90 млн. долара на карибския остров Сейнт Бартс.

Но Абрамович не колекционира само имения. През живота си той е похарчил и стотици милиони за яхти.

През 2004 г. той купува суперяхтата Pelorus, която тогава е 11-ата най-голяма яхта в света. Бившата му жена Ирина получава яхтата при развода и я продава.

По-късно Абрамович дава близо 500 милиона долара за друга суперяхта, наречена Eclipse. Тя е най-голямата яхта в света до 2013 г. Твърди се, че плавателният съд има две хеликоптерни площадки, кабини за 24 гости, два плувни басейна, дискотека и противоракетна система. Имала е и 70 души обслужващ персонал.

Абрамович е имал най-малко три други яхта през живота си, включително Le Grand Bleu.

Колекцията му от автомобили е още по-впечатляваща. Той притежава луксозни коли на стойност повече от 11 милиона долара, включително лимитирано Ferrari FXX, от която са направени само 29 бройки.

Той притежава и една  Pagani Zonda Roadster, от която са направени само 15 броя.

Твърди се, че притежава също и Bugatti Veyron, Mercedes AMG GT3 и Aston Martin Vulcan.

Абрамович има няколко самолета в личния си флот, включително Boeing 767-33AER.

Персонализираният интериор на самолета включва банкетна зала с 30 места, кухня, офис и спалня.

Преди това милиардерът притежава Dassault Falcon 900, който е даден на бившата му съпруга Ирина при развода.

Личната колекция с произведения на изкуството на Абрамович включва творби на Пабло Пикасо, Люсиен Фройд и Френсис Бейкън, включително картината на Фройд Benefits Supervisor Sleeping, купена през 2008 г. за 34 млн. долара.

Още на следващата вечер на търг на Sotheby's Абрамович плаща 86,3 милиона долара за "Триптих" на Френсис Бейкън.

Коментари: 0