Какво трябва да знаем за дупката в сигурността на Intel, засягаща почти всички компютри по света

Тази седмица бе установена огромна уязвимост, отваряща широко вратите пред хакерите

Какво трябва да знаем за дупката в сигурността на Intel, засягаща почти всички компютри по света

Снимка: Pexels

Технологичната индустрия бе хвърлена в смут тази седмица след разкритието, че в чиповете Intel е открита огромна пробойна в сигурността, практически застрашаваща почти всички съвременни компютри по целия свят от масивни хакерски атаки. 

Уязвимостта отваря пред киберпрестъпниците широко вратите към личната информация не само на отделните потребители, но и към тази, съхранявана на сървърите в центровете за данни, включително облачните такива. През нея те лесно биха могли да се домогнат до неща като пароли и кеширани файлове, а това от своя страна да им позволи да отслабят и други функции за сигурност. 


„Meltdown“ и „Spectre“

Това са имената на две от регистрираните уязвимости, като за първата е известно, че засяга чиповете на Intel. Втората е възможно да повлияе и на други, в това число AMD и Arm, макар че те отричат да имат проблеми. 

Засега няма информация хакери да са се възползвали от пробойната, но тревогата е голяма, защото проблемът на практика застрашава огромен брой устройства по целия свят. Процесорите на Intel и AMD захранват почти всички персонални компютри и машините, използвани в центровете за данни. Тези на Arm пък са в множество смартфони, пише CNBC. 


Intel в епицентъра на бурята 

Най-големите негативи се стовариха върху Intel, чийто инвеститори побегнаха с притеснение. В сряда акциите на производителя поевтиняха с 3.8% до малко над 40 долара за брой. 

От Intel са на мнение, че проблемите не се ограничават само до техните чипове, а засягат и други. "Данните за бъг или грешка, които се срещат само в наши процесори, са неверни. Много видове устройства от различни производители и с различни операционни системи са податливи на тези експлойти", твърдят от компанията.

Обръщайки бърз поглед назад, впечатление прави, че през есента на миналата година изпълнителният директор на компанията Брайън Кранич е продал голяма част от дяловете си в Intel, като се предполага, че това се е случило в момента, когато в организацията вече са знаели за съществуващия проблем. От там отричат двете събития да имат връзка. 


Какво трябва да знаем  

Обществеността разбира едва сега за кибер проблема, но според информацията програмистите отдавна работят по отстраняването му. За да се избегнат бъдещи главоболия, са нужни актуализации в операционните системи както за Windows и Linux, така и за iOS на Apple. 

Лошата новина е, че „закърпването“ на дупките ще се отрази на производителността и практически ще забави работата на машините. В свое изявление обаче Intel отрича тази възможност, като изтъква, че твърденията са "неточни". 

Що се отнася до дейта центровете, доставчици като Amazon също работят по обновяването на сървърите, използвани в техните центрове. 
Коментари: 0