Канада окончателно отменя визите за българи и румънци

Ако се засили тенденцията към миграцията страната има право да ги въведе отново

Канада окончателно отменя визите за българи и румънци
5540 ~ 2 мин. четене

От 1 декември 2017 г., Канада възнамерява да отмени всички визови ограничения за българи и румънци, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на министъра на имиграцията Джон Макколъм, цитиран от Reuters. 

Очаква се от първи май догодина до премахването на визите, Канада да прилага частична отмяна за румънци и българи. От гражданите на двете държави, които имат временна виза за престой през последните 10 години или в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ, няма да се изисква временна виза за пребиваване и ще могат да пътуват до и от Канада с електронно пътно разрешително вместо с виза.

След отмяната на визите Канада ще си запази правото да ги въведе отново, ако се засили значително тенденцията към нередовна имиграция от двете страни, допълва Макколъм.

Канада работи в тясно сътрудничество с Румъния и България, за да се въведат условия за устойчиви отношения. Тези усилия се засилиха през последните месеци. Безвизовото пътуване в бъдеще, точно като икономическо и търговско споразумение CETA ще се създадат възможности за увеличаване на търговията и пътуванията между нашите страни.

През следващите месеци канадски служители ще продължат да работят с Европейската комисия и с румънските и българските правителства по въпроси, свързани с миграцията, за да се поставят основите за успешен преход към безвизов режим на пътуване.

"Румъния и България работят в тясно сътрудничество с нас и ние ще продължим да си сътрудничим в прехода към безвизов режим на пътуване, за да се гарантира, че след като се появят безвизовите асансьори, те ще са устойчиви в дългосрочен план. Вдигането на изискванията за виза за Румъния и България ще означава безвизово пътуване до Канада за гражданите на всички страни-членки на ЕС. Ние всички ще се възползваме от увеличението на пътуванията и търговията, която водим", заяви Джон Макколъм.

Подкрепи Economic.bg